Lider u prodaji svježeg mesa u Hrvatskoj tijekom prošle je godine ostvario gubitak od 6 milijuna eura.
U usporedbi s predlanjskim čistim profitom od 6,5 milijuna eura, to je ozbiljno potonuće. Riječ je o Fortenovinoj mesnoj perjanici Pik Vrbovec koja lani bilježi rast prihoda od 14 posto te su iznosili 327 milijuna eura. No, otkud onda gubitak?
U Piku se pravdaju kako je cijena živih svinja u nabavi lani bila veća za 19 posto, a cijena mesa, svinjetine, čak 29 posto u odnosu na godinu ranije. Živa junad su pak u nabavi bila skuplja za 10 posto. A tu je, kažu, i povećanje primanja zaposlenih te rast cijene energenata.
Rast tih troškova očito nisu uspjeli nadomjestiti rastom prodaje, odnosno nisu uspjeli sve prebaciti na krajnjeg potrošača. Zbog toga i osjetan gubitak, ali nadaju se kako će ove godine profitabilnost ipak biti bolja.
No, u Piku su se i predlani žalili na golem rast troškova: cijena nabave živih svinja tijekom 2022. bila je veća za za 37 posto, živih junadi za 27 posto, a energenata za čak 62 posto u odnosu na 2021. godinu. Unatoč tome, dobit je predlani iznosila 6,5 milijuna eura.
U čemu je kvaka? Jedan od razloga tolikog gubitka svakako leži i u činjenici da je Pik lani na tržište plasirao oko 82.000 tona svježeg mesa i mesnih prerađevina na tržište, što je oko 3000 tona manje nego pretprošle godine.
S druge strane, na rast troškova zaposlenih ne mogu se baš previše vaditi. Zadnjeg dana prosinca lani Pik je imao oko 1780 radnika, što je 40-ak manje nego na isti dan predlani. Prosječna neto plaća prošle je godine iznosila skromnih 850 eura, što je tek deset posto više.
Pik je, s jedne strane, suočen s velikim strukturnim problemima, a s druge strane sa žestokom konkurencijom jer je hrvatsko tržište preplavljeno jeftinijim mesom iz EU.
Zasad je sreća da u lancu dobave ima sestrinsku tvrtku Belje, od kojeg je Pik lani kupio živu stoku vrijednu gotovo 50 milijuna eura, ali i sestrinski lanac Konzum kroz koji plasira svoje proizvode. Bez toga, sustav Pika, ovakav kakav je danas, ne bi mogao preživjeti.
NEDAVNO OBJAVLJENO