POČASNI GRAĐANIN KOPRIVNICE

Posljednji Gažijev govor: Predugo smo uživali u lovorikama…

Objavljeno, 18. veljače 2021. Vijesti
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Pavle Gaži preminuo u 94. godini
AUTOR
Robert Mihaljević

Pavle Gaži (92) nije uspio pročitati govor napisan na pola stranice istrgnute iz rokovnika na svečanosti u povodu Dana grada u studenom 2019. godine.

Iz tehničkih razloga, objasnio je nakon što mu je uručena povelja počasnog građanina Koprivnice.

Papir mu je, naime, bio u džepu, ali nije ga mogao držati jer se rukama pridržavao za pomagalo za hodanje od kojeg se nije odvajao operacije kuka. Od te se teške operacije začuđujuće brzo oporavio.

Na tom papiru napisano je nekoliko prigodnih ozbiljno-ironičnih, ali i pomalo patetičnih rečenica u Gažijevu stilu.

“Imam priliku da se zahvalim što je u nama prednost nekoliko podravskih vrlina: šuti i radi, a kad dođe voda do grla i zrela šansa, odnosno prilika, ne spavaj i ne propusti je.

Dozvoljavam si reći ovom prilikom da su pred nama izazovi koji nas moraju trgnuti iz lovorika u kojima smo, meni se čini, predugo uživali(…)

RADITI, RADITI I ŠTEDITI

Ja ovaj grad ponovo vidim kao veliko gradilište, buran i bučan, neprimjeren i neugodan za spavače. Ime stari ostavimo povjesničarima, mladi žele moderan grad, ako hoćete možemo mu tepati i gradić”, napisao je Gaži rukom već umornog, ali i dalje bistrog tada 92-godišnjaka.

Karizmatični, za neke i kontroverzni bivši generalni direktor Podravke najveće priznanje koje mu je njegov Grad mogao dodijeliti posvetio je drugima.

“Simbolički primam ovu nagradu za sve naše radnike koji su stvarali Podravku i Koprivnicu i bez kojih ničega ovog danas ne bi bilo”, poručio je Gaži.

On je osobno, kaže, samo iskoristio priliku koja mu se pružila u ono doba kad je “samo trebalo raditi, raditi i raditi te štediti”.

Danas kažu da se ne smiju politika i vlast miješati u privredu. Ja ću biti staromodan i reći – itekako trebaju

“Kažu da je Koprivnica i stari grad, ali ja bih taj epitet ipak prepustio povjesničarima. Grad nikad ne smije ostariti”, napominje.

Danas podsjeća na kičmu razvoja Križevaca i Koprivnice bez koje ne bi bilo današnjih gospodarskih perjanica, a riječ je o elektrifikaciji pruge prema Zagrebu i Mađarskoj. Upozorava da su brza cesta i drugi kolosijek pruge glavni preduvjeti za daljni razvoj cijeloga kraja.

“Infrastruktura je kamen temeljac razvoja i brže industrijalizacije, bez koje nema ni moderne poljoprivrede. To govorim iz iskustva”, veli Pavle Gaži.

Govorio je i o smbiozi politike, odnosno vlasti i privrede te podsjetio na male goričarske razgovore njega i tadašnjega gradonačelnika Koprivnice Štefa Kapuste.

POLITIKA I PRIVREDA

“Štef Kapusta je jednom došao k meni u vinograd i onda smo s brega brojali velike kranove u Koprivnici. Zamislite, tada smo ih nabrojali devet. I to velikih kranova u ono doba.

Neki su bili u službi industrije, a neki društvene izgradnje, stanova i slično. Onda smo došli na ideju da se natječemo tko će pobijediti, odnosno tko će postaviti kran više, Grad ili Podravka”, prisjetio se.

On i dalje smatra kako politika i gospodarstvo moraju ići ruku pod ruku, a ne da ih se razdvaja jer se, eto, vlast ne bi trebala miješati u privredu.

“Danas kažu da se ne smiju politika i vlast miješati u privredu. Ja ću biti staromodan i reći – itekako trebaju. I jedno i drugo je izuzetno važno za razvoj cijeloga kraja”, uvjeren je Gaži.

Na koncu je zahvalio svima koji su sudjelovali u odluci da zaslužni građani i pojedinci dobiju najviša javna priznanja.

“Hvala i onima koji nisu bili da se priznanja dodijele svima nama”, zaključio je čovjek koji je sa svojim timom stvorio modernu Podravku, ali i Koprivnicu.


Tagovi: DAN GRADA GOVOR PAVLE GAžI

NEDAVNO OBJAVLJENO