Poskupjelo mlijeko: cijena u dućanu dva i pol puta veća nego na farmi

Objavljeno, 08. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Robert Mihaljević

Opet je na tjednoj razini poskupjelo mlijeko u Hrvatskoj, otkrivaju novi podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim podacima, protekli je tjedan veleprodajna cijena litre trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti iznosila 0,77 eura (bez pdv-a), što je čak 4,5 posto više nego tjedan ranije. Riječ je o mlijeku čija je cijena odlukom Vlade iz rujna ograničena na 0,98 eura (s pdv-om).

Raste i veleprodajna cijena svježeg mlijeka s 3,2 posto mliječne masti: protekli je tjedan prosječno iznosila 0,91 eura, što je oko 0,3 posto više nego prethodni tjedan.

Novi podaci otkrivaju i kako je prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka standardne kvalitete u Hrvatskoj i dalje osjetno viša nego prosjek Europske unije. U rujnu je tako litra mlijeka u otkupu u našoj zemlji stajala 0,484 eura za kilogram, što je 11,4 posto više nego u EU.

Prema procjeni Ministarstva poljoprivrede, u studenome je otkupna cijena mlijeka u RH bila 0,488 eura za kilogram. To je gotovo 13 posto manje nego u prosincu prošle godine. Unatoč padu otkupne cijene, i dalje smo među najskupljima u EU.

Usporedbe radi, danas prosječna maloprodajna cijena litre svježeg mlijeka u RH iznosi otprilike 1,20 eura, a farmeri istodobno za sirovo mlijeko standardne kvalitete dobivaju oko 0,49 eura. Cijena u dućanu je, dakle, gotovo dva i pol puta veća od cijene na farmi.


Tagovi: CIJENA MLIJEKO OTKUP

NEDAVNO OBJAVLJENO