Poreznici u Carlsbergu: pivovara mora platiti 5 milijuna kuna plus kamate

Objavljeno, 22. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: CARLSBERG / ILUSTRACIJA /Novi pogon za punjenje limenki u pviovari u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička pivovara Carlsberg dobila je nalaz izvanrednog nadzora Porezne uprave prema kojem mora platiti dodatni porez na dobit.

Kako doznajermo, poreznici su još početkom prosinca predlani počeli ‘češljati’ financijske dokumente Carlsberga koji se odnose na poslovanje kompanije u 2019. godini.

Nakon njihova nadzora, ove je godine Carlsbergu stiglo rješenje Porezne uprave temeljem kojeg je utvrđena dodatna porezna obveza za tvrtku, uvećana za zakonsku zateznu kamatu, u iznosu od čak pet milijuna kuna.

Uprava Carlsberga nije se složila s tim nalazom i dodatnom poreznom obvezom te je uložena žalba koja je u razmatranju.

Carlsberg je, inače, tijekom sporne 2019. prikazao ukupnu neto dobit od 5 milijuna kuna, na što je plaćeno 18 posto poreza na dobit. No, prema rješenju Porezne uprave, pivovara je te godine zapravo ostvarila više od 30 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, ali ju je umanjila troškovima poslovanja.

Usput, Carlsberg je prošle godine imao prihode u iznosu od 463 milijuna kuna, što je 28 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 14 milijuna kuna i bila je veća za 32 posto.

Za prošlu je godinu kompanija platila ukupno 7,4 milijuna kuna poreza na dobit: redovnog poreza po stopi od 18 posto u iznosu od 5,4 milijuna kuna te dodatnog poreza sukladno odluci Vlade o oporezivanju ekstraprofita (33 posto) u iznosu od dva milijuna kuna.

Carlsberg je tijekom prošle godine zapošljavao prosječno 265 radnika, što je 30-ak manje nego godinu ranije. Prosječna neto plaća iznosila je 1500 eura, što je više za oko 230 eura u odnosu na godinu ranije.


Tagovi: 2019 2022 CARLSBERG PIVOVARA POREZ NA DOBIT POREZNA UPRAVA POREZNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO