Porazno: djeca u Hrvatskoj jedu najmanje voća i piju najviše sokova

Objavljeno, 03. prosinca 2022. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je rezultate petog kruga istraživanja Europske inicijative za praćenje debljine u djece.

Prikupljanje podataka provodilo se u razdoblju od 2018. do 2020. godine, sudjelovale su 33 zemlje Europske regije te je u konačnici izmjereno gotovo 411.000 djece u dobi između šest i devet godina. Hrvatska se prvi put pridružila u četvrtom krugu istraživanja.

Peti krug istraživanja na području Hrvatske provodio se u 232 škole, a konačni uzorak uključivao je 2711 djece u dobi od 8 do 9 godina. Kad se analiziraju svi podaci, ispada kako je Hrvatska među najgorim zemljama u Europi po zdravstvenim navikama djece u u toj dobi.

Izvješće bilježi zabrinjavajući udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Ukupno gledano gotovo svako treće dijete Europske regije (29%) ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Hrvatska je na visokom petom mjestu gdje čak 35% djece dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje svakodnevnu konzumaciju pet porcija svježeg voća i povrća, u 27 zemalja 43% djece konzumira svježe voće svaki dan, a povrće samo 34%. U Hrvatskoj pak tek svako treće dijete (32%) svakodnevno konzumira voće, a povrće tek svako peto (20%).

Po konzumaciji voća smo među tri najgore zemlje Europske regije, u društvu Latvije (27%) i Gruzije 23%). Najbolje su Portugal (63%), Irska (61%) i Danska (60%). Prema tome, Hrvatska je smještena na začelje po dnevnoj konzumaciji svježeg voća te među posljednjih pet zemalja po konzumaciji svježeg povrća.

Prema novom izvještaju, gotovo četvrtina djece Europske regije (22%) konzumira zaslađene napitke više od tri puta tjedno. Najgore su Češka (41%), Makedonija (39%) i Hrvatska (38%), a najbolje Grčka (2%), Estonija (3%) i Španjolska (4%).


Tagovi: DEBLJINA DJECA SOKOVI VOćE

NEDAVNO OBJAVLJENO