Biljni lijek protiv kašlja povlači se iz svih ljekarni

Objavljeno, 08. rujna 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Footgrafija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Iz ljekarni se povlači biljni lijek protiv kašlja, i to zbog pogrešnih uputa za doziranje u pakiranju.

Tvrtka Oktal Pharma obavijestila je Agenciju za lijekove kako povlači novi lijek Bronchostop Trio oralna otopina serije 2F0785.

“Povlačenje se provodi zbog pogrešno navedenih uputa za doziranje u odraslih osoba i adolescenta starijih od 12 godina na vanjskom pakiranju lijeka (kutiji). Navedeno je sljedeće ‘Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 5 ml do 4 puta na dan’

No, ispravan navod i ispravno doziranje treba glasiti: ‘Odrasle osobe i adolescenti stariji od 12 godina: 15 ml do 4 puta na dan’. Pogrešna uputa bit će zamijenjena ispravnom na vanjskom pakiraju nakon čega će serija lijeka biti vraćena u promet.

Lijek se izdaje bez recepta. U prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek ovog sastava, ali za terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, izvijestili su iz Hrvatske agencije za lijekove.

Inače, Bronchostop Trio je tradicionalni biljni lijek koji se primjenjuje za ublažavanje suhog kašlja kao i kašlja tijekom noći, nadražaja ždrijela i poticanja znojenja tijekom vrućice (niskog stupnja) kao i ranih simptoma obične prehlade.

Sadrži korijen sljeza, list trputca i cvijet lipe. Sastojci ublažavaju nadražaj usne šupljine i ždrijela, a time i potrebu za kašljanjem. Sastojci cvijeta lipe potiču znojenje i tako ublažavaju vrućicu tijekom prehlade.


Tagovi: KAšALJ LIJEK LJEKARNE POVLAčENJE PROTIV KAšLJA

NEDAVNO OBJAVLJENO