Popularni lijek protiv bolova može ozbiljno oštetiti bubrege i probavni trakt

Objavljeno, 13. listopada 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Footgrafija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska agencija za lijekove upozorila je u četvrtak kako popularni lijekovi protiv bolova mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega i probavnog sustava.

Riječ je o lijekovima koji sadrže kombinaciju kodeina i ibuprofena, a izdaju se bez recepta i često se koriste protiv bolova. Najpopularniji među njima u EU su, primjerice, Nurofen plus, Almus i Solpadeine migraine.

Posebno su popularni jer učinkovito i brzo otklanjaju bol, primjerice glavobolju ili učestale migrene. No, u Europskoj agenciji za lijekove sad upozravaju kako ti lijekovi ponekad mogu dovesti i do fatalnih ishoda.

“Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je izmjenu u informacijama o lijeku za lijekove koji sadrže kombinaciju djelatnih tvari kodein i ibuprofen.

U višim dozama

Izmjena se provodi kako bi se uključilo upozorenje o ozbiljnim oštećenjima, uključujući fatalne ishode, koji mogu nastati posebice uz primjenu navedenih lijekova tijekom duljeg vremenskog razdoblja u dozama višima od preporučenih.

Predmetni lijekovi kombinacija su dvaju djelatnih tvari, opioidnog kodeina i protuupalnog ibuprofena, koji se primjenjuju u liječenju bolova. Ponovljena primjena kodeina s ibuprofenom može dovesti do ovisnosti i zlouporabe zbog prisustva kodeina u sastavu.

Bolesnici se trebaju obratiti svom liječniku ako bi htjeli primjenjivati kodein s ibuprofenom dulje nego je preporučeno

PRAC je ocijenio nekoliko slučajeva bubrežne, gastrointestinalne i metaboličke toksičnosti, koji su prijavljeni uz slučajeve ovisnosti i zlouporabe kombinacija kodeina s ibuprofenom, od kojih su neki imali fatalni ishod.

PRAC je zaključio da kodein s ibuprofenom može uzrokovati oštećenje bubrega, sprječavajući ih da pravilno izlučuju kiseline iz krvi u urin (renalna tubularna acidoza), u slučajevima kada se predmetni lijekovi uzimaju u dozama višim od preporučenih ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Prijave u državama

Poremećaj funkcije bubrega također može dovesti do vrlo niskih razina kalija u krvi (hipokalijemija), što zauzvrat može uzrokovati simptome poput mišićne slabosti i ošamućenosti. Stoga će renalna tubularna acidoza i hipokalijemija biti uvrštene kao nove nuspojave u informacije o lijeku.

Budući da su lijekovi koji sadrže kombinaciju kodeina i ibuprofena odobreni na nacionalnoj razini, PRAC je usuglasio ključne poruke koje nacionalna tijela za lijekove mogu koristiti pri komunikaciji sa zdravstvenim radnicima te za informiranje bolesnika o znakovima zlouporabe i ovisnosti, kao i o rizicima od ozbiljnih oštećenja.

Bolesnici se trebaju obratiti svom liječniku ako bi htjeli primjenjivati kodein s ibuprofenom dulje nego je preporučeno i/ili u dozama višima od preporučenih. PRAC je također istaknuo da u Europskoj uniji postoje određeni lijekovi koji sadrže kodein s ibuprofenom, a koji su dostupni bez liječničkog recepta.

S obzirom na to da je većina navedenih slučajeva prijavljena u državama u kojima su ovi lijekovi dostupni bez recepta, PRAC smatra da bi receptni status ovih lijekova bio najučinkovitija mjera za smanjenje rizika od oštećenja povezanih s ovisnošću i zlouporabom lijekova”, navode u Hrvatskoj agenciji za lijekove.


Tagovi: AGENCIJA ALMUS IBUPROFEN KODEIN LIJEK PROTIV BOLOVA NUROFEN OšTEćENJE BUBREGA

NEDAVNO OBJAVLJENO