Poplava tužbi: svakog dana na sud stiže 27 novih predmeta

Objavljeno, 20. travnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Palača pravde u Koprivnici / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Svakog radnog dana ove godine – a u prva tri mjeseca takvih je dana bilo ukupno 63 – na Općinski sud u Koprivnici stiglo je 27 novih predmeta.

Ukupno je, dakle, u tri mjeseca na sud stiglo čak 1700 parničnih, kaznenih, ovršnih, ostavinskih i drugih predmeta. Prvog dana siječnja pak suce su čekala i ukupno 4333 neriješena predmeta iz prijašnjih godina.

Na Općinskom sudu u Koprivnici predmetima se aktivno bavi ukupno 14 sudaca i pet sudskih savjetnika. No, broj novih predmeta koji pristižu u sudsku pisarnicu posljednjih je godinama golem i teško se s njima nositi.

Prvog dana travnja na sudu je bilo ukupno 3768 neriješenih predmeta, što je ipak 13 posto manje nego prvog dana siječnja. Suci su, dakle, u tri mjeseca uspjeli riješiti čak 2259 starih i novih predmeta, odnosno u prosjeku 36 dnevno.

Novi statistički podaci o učinkovitosti suda, prema našem izračunu, kažu sljedeće: svakog radnog dana ove godine na sud je stiglo 27 novih predmeta, a suci su svakog dana uspjeli riješiti 36 slučajeva.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, samo pretprošle godine Općinski sud u Koprivnici primio je ukupno 5796 različitih predmeta na rješavanje. To je u prosjeku 305 predmeta po rješavatelju (sucu i sudskom savjetniku).


Tagovi: OPćINSKI SUD PREDMETI SUD TUžBE

NEDAVNO OBJAVLJENO