Ponosni smo: Koprivnica je najekološkiji grad u Hrvatskoj

Objavljeno, 04. listopada 2023. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Vrijedno priznanje danas je završilo u rukama gradonačelnika Mišela Jakšića
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnica je osvojila titulu za Najbolji grad u Eco City kategoriji! Nagradu je u srijedu preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ovogodišnji finalisti, uz Koprivnicu, bili su prošlogodišnji pobjednik Osijek, zatim Krk, Trogir i Vinkovci. Sve su to gradovi koji se najviše ističu svojim dobrim praksama, projektima i rješenjima na području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

“Zahvaljujem timu, svim suradnicama, ljudima koji rade u komunalnom segmentu jer bez njih i njihove inovacije ne bismo imali ovako dobre rezultate. I sve smo uspjeli realizirati bez prireza, ijednog eura iz fonda za fiskalno izravnanje Hrvatske te uz jednu od najnižih cijena komunalne usluge u našoj zemlji.

Najviše hvala našim građanima i našem gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo”, rekao je prilikom preuzimanja nagrade gradonačelnik Jakšić. 

Izbor najboljih gradova i ove se godine održao u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonačelnik.hr i agencije Ipsos u prostoru hotela Esplanade u Zagrebu.

Koprivnici je ovo bilo drugo finale zaredom, a 2018. godine osvojena je pobjednička titula. Koprivnica je jedan od četiri grada u zemlji koja je udio odvojeno sakupljenog komunalnog otpada podigla iznad 50 posto – prošle godine bili smo na stopi od 56 posto, a ove godine iznad 61 posto. 

Uz to, 100 posto kućanstava priključenih na javni sustav odvodnje je uključeno u pročišćavanje otpadnih voda.

„Hrvatski Kopenhagen“, kako nas zovu zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja smo uveli puno prije svih ostalih hrvatskih gradova, ima čak tri strateška dokumenta na kojima temelji svoje projekte i mjere na području zaštite okoliša i prilagodbe.

Riječ je o akcijskom planu sprečavanja klimatskih promjena te poticanja klimatski održivog razvitka, Strategiji razvoja grada Koprivnice do 2030. godine te Planu gospodarenja otpadom grada Koprivnice do 2023. godine.

Prvi smo u zemlji uveli car sharing sustav kroz kojega Grad Koprivnica i povezana društva koriste pet potpuno električnih i dva hibridna vozila i dva potpuno električna mini autobusa za svakodnevno obavljanje besplatnog javnog prijevoza.

Također, komunalno poduzeće koristi tri potpuno električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo. Na području grada Koprivnice na raspolaganju je 10 punionica za električna vozila.

Još od 2014. godine Koprivnica ima sustav javnih bicikala „Bicko“ koji se sastoji od 8 terminala te flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala, potpuno besplatnih za građane, a na području grada je 103 kilometra biciklističkih staza, što je 41 posto od ukupne dužine gradskih prometnica.

Oko 30 posto javne rasvjete čini visoko energetski učinkovita LED rasvjeta, 60 posto čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, dok je 10 posto rasvjete starijih generacija.

Od 2019. godine u rezidencijalnom dijelu grada uspostavili smo, prvi u Hrvatskoj, Living lab pametne rasvjete – testna polja na napredna i pametna rješenja u javnoj rasvjeti i pripadajućim sadržajima.

Iz obnovljivih izbora energije, iz postrojenja kojima upravlja Grad, u ovoj godini će se, očekuje se, proizvesti 400.000 kilovatsati električne energije.

Izvor: Grad Koprivnica


Tagovi: ECO CITY KOPRIVNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO