RASTU CIJENE I UVOZ

Polovica mesa koje Hrvati godišnje pojedu dolazi iz drugih zemalja

Objavljeno, 15. veljače 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijena svinjetine i u Hrvatskoj obara rekorde zbog golemog izvoza u Kinu koja je pogođena nestašicom usljed afričke svinjske kuge.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, kilogram svinjske polovice u prosincu je stajao u prosjeku 14,43 kune, što je 36 posto više nego u prosincu preklani.

Otprilike ista prosječna cijena – 14,52 kune – bila je na tržištu Europske unije. No, skok cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine na razini EU tržišta iznosio je čak 43 posto.

Izvoz europske svinjetine u Kinu, dakle, doveo je do značajnog rasta cijene u EU, a nema naznaka da će se situacija stabilizirati. Očekuje se novo poskupljenje i tijekom ove godine, odnosno sve dok se kineske farme ne oporave.

U prvih deset mjeseci prošle godine Hrvatska je uvezla meso vrijedno 343,5 milijuna eura, a živu stoku za 104 milijuna eura. Istodobno je izvoz mesa iznosio skromnih 71 milijun, a stoke 75 milijuna eura.

Hrvatski uvoz mesa, dakle, pet puta je veći od izvoza. Po stanovniku uvozimo najviše mesa u Europskoj uniji i procjenjuje se kako Hrvatska danas čak polovicu potrošnje osigurava uvozom.


Tagovi: CIJENA MESA KINA MESO SVINJETINA UVOZ MESA

NEDAVNO OBJAVLJENO