Policija upozorava: Od utorka nova prometna pravila, predviđene i kazne

Objavljeno, 29. listopada 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Policija je upozorila sve sudionike u prometu na nova pravila koja vrijede od utorka, 1. studenoga.

“Izmijenjenom odredbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.
 
Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se s 500 kuna. Podsjećamo vozače bicikala i romobila da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Pješake podsjećamo da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti”, podsjetili su u subotu iz koprivničke Policijske uprave.


Tagovi: POLICIJA PROMET SVJETLA

NEDAVNO OBJAVLJENO