MORAJU PONOVO POLAGATI VOZAČKI

Policija u 6 mjeseci zbog težih prekršaja poništila čak 20 vozačkih dozvola

Objavljeno, 11. veljače 2020. Vijesti
# Foto: POLICIJA / Međimurska policija u akciji
AUTOR
Redakcijski tekst

Od zakonskih izmjena lani u kolovozu do danas Policijska uprava u Varaždinu poništila je čak 20 vozačkih dozvola zbog nagomilanih negativnih bodova.

Negativni prekršajni bodovi su pravna posljedica pravomoćne osude vozača za teže prekršaje u prometu. Maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti šest negativnih bodova.

“Vozaču koji je u dvije godine prikupio 12 negativnih bodova, rješenjem se ukida i poništava vozačka dozvola. Kao i mladom vozaču koji u tom razdoblju prikupi devet prekršajnih bodova”, tumače u varaždinskoj policiji.

Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta i poništena, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.

“Vozači kojima je poništena vozačka smatraju se kao i osobe koje nikad nisu položile vozački. Ako se zateknu u vožnji s poništenom vozačkom,čine prekršaj za koji je propisana kazna od 10.000 do 20.000 kuna i do 60 dana zatvora”, ističu u policiji.

Varaždinska policija jučer je izvijestila kako je za pijanog mladića (21) koji je ulovljen za volanom premda mu je vozačka nedavno poništena predložena kazna od 61.000 kuna i 60 dana zatvora.

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:

– vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 g/kg – TRI boda; 1.01-1.50 – ČETIRI boda; više od 1.50 i odbijanje alkotestiranja – ŠEST bodova,

– prekoračenje brzina u naselju 21 – 30 km/h više od dozvoljenog – DVA boda, 31 – 50 km/h više od dozvoljenog – TRI boda, preko 50 km/h više od dozvoljenog – ŠEST bodova

– prekoračenje brzina van naselja preko 50 km/h više od dozvoljenog – TRI boda.


Tagovi: BODOVI POLICIJA PONIšTENA VOZAčKA VOZAčKA

NEDAVNO OBJAVLJENO