OPTUŽNICA ZA MULJANJE S POREZOM

Policija rano ujutro upala u carinikovu kuću. Imali su što vidjeti…

Objavljeno, 26. veljače 2021. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Carinski službenik Miro K. (57) uhićen je u višemjesečnoj policijskoj akciji u kojoj je razbijen lanac prevara na izvozu robe iz Hrvatske i povratu pdv-a.

On je pao zajedno s pomagačima Brankom L. (27) i Stjepanom F. (36), ali jedino je carinik i dalje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Pokvareni carinik bio je mozak cijele operacije u kojoj je samo on zaradio gotovo pola milijuna kuna. On i pomagači pronalazili su račune za različitu robu kupljenu u Zagrebu i fiktivne kupce iz susjednih zemalja, BiH i Srbije.

Carinik je račune i dokumentaciju ovjeravao lažnim žigovima, pa je ispadalo da je ta roba izašla iz Hrvatske te su kupci na nju ostvarivali pravo na povrat pdv-a. No, ta roba nikad nije napustila područje Zagreba.

Prikupljali su i koristili račune za namještaj, bijelu tehniku, autodijelove, skupu odjeću, građevinski i tehnički materijal. Trajalo je to četiri godine, sve dok policija u studenome prošle godine, rano ujutro, nije banula u carinikovu kuću s nalogom za pretres.

Tužitelji za carinika traže tri godine bezuvjetnog zatvora i oduzimanje gotovo pola milijuna kuna nepripadne imovinske koristi

Tamo su imali što vidjeti. Pronađen je veći broj carinskih pečata, zahtjeva za povrat pdv-a kod raznih tvrtki s računima koji su bili naslovljeni na veći broj kupaca. Tu je bila i bilježnica s popisom osobnih imena većeg broja osoba s prebivalištem u BiH i Srbiji te brojevima njihovih putovnica.

“Pretragom doma Mire K. pronađena je i veća količina gotovog novca, i to 110.000 kuna, 17.034 eura, 990 švicarskih franaka i 500 konvertibilnih maraka, ukupne protuvrijednosti 246.483,90 kuna”, navodi se u optužnici koja je ovih dana podignuta protiv carinika.

Uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je kako oko 20 osoba kojima je isplaćen povrat pdv-a “u dane navedene u ovjerama računa i obrazaca za povrat pdv-a nisu prelazile granicu, slijedom čega ni roba naznačena na tim računima i zahtjevima nije napustila teritorij Hrvatske”.

Tužitelji za carinika traže tri godine bezuvjetnog zatvora i oduzimanje gotovo pola milijuna kuna nepripadne imovinske koristi, a za pomagače uvjetne presude.

Miro je, inače, zagrebački carinik na radu u područnom uredu blizu granice s BiH. Otac je troje djece, dosad neosuđivan i s plaćom od 7000 kuna neto.


Tagovi: CARINIK ISTRAGA IZVOZ PDV POREZ

NEDAVNO OBJAVLJENO