PREKRŠAJNE PRIJAVE

Policija prijavila tri osobe zbog prosvjeda antivaksera koji su vrijeđali liječnicu

Objavljeno, 14. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK screenshot / Prosvjed antivaksera ispred bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo
AUTOR
Redakcijski tekst

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Bjelovaru na kojem je sudjelovalo oko 30 građana.

Informaciju o tome što su poduzeli zbog prijetnji liječnici Zavoda od policije je zatražila Hrvatska liječnička komora. U HLK-u navode kako je ispred zgrade Zavoda 9. prosinca održan antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video objavljen na Facebooku.

Iz videa se vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u bjelovarskom Zavpdu te kako joj prijete, unose joj se u lice i pozivaju na nasilje. To nije prvi takav slučaj, sličnih je verbalnih napada i prijetnji liječnicima bilo i ranije, upozoravaju u HLK-u.

“Kriminalističkom istraživanjem utvrđeno je kako je 42-godišnjakinja kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirala javno okupljanje, bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavila nadležnoj Policijskoj upravi i bez da je poduzela mjere osiguranja reda i mira.

PRIJETNJA NA PORTALU

Također je utvrđeno da su na javnom prosvjedu navedena 42-godišnjakinja i 33-godišnjakinja narušavale javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način, dok je 57-godišnjak narušavao javni red i mir vikom i galamom.

Protiv 42-godišnjakinje policija će podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Optužni prijedozi slijede i protiv 33-godišnjakinje i 57-gdišnjaka zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno kako je objavom komentara u vezi prosvjeda na internetskom portalu na štetu 56-godišnje liječnice počinjeno kazneno djelo prijetnje, a za koje se kazneni progon pokreće povodom prijedloga oštećene osobe.

Kriminalističkom istraživanjem nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela za koje se kazneni postupak pokreće po službenoj dužnosti”, priopćila je u utorak bjelovarska policija.


Tagovi: ANTIVAKSERI BJELOVAR LIJEčNICA POLICIJA PRIJAVE PROSVJED UVREDE

NEDAVNO OBJAVLJENO