Policajka Ivana službenim vozilom naletjela na jazavca. MUP podnio tužbu

Objavljeno, 20. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Nema veze s tekstom, fotografija je samo ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Policajka Ivana oko 2 ujutro naletjela je službenim automobilom na jazavca na autocesti kod čvora Jastrebarsko.

MUP je tužio Hrvatske autoceste tražeći da im nadoknadi oko 24.000 kuna za popravak automobila te podmiri 2500 kuna troškova.

Nesreća se dogodila u svibnju na južnom kolniku autoceste A1, dionice prometni čvor Jastrebarsko – prometni čvor Zdenčina. Ivana je upravljala osobnim automobilom desnom prometnom trakom te je prednjim dijelom vozila naletjela na jazavca.

“Prometna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon prometne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda.

Pustila sam gas čim sam uočila nešto na cesti, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja”, ispričala je policajka na sudu.

U podzemnoj jazbini

Tijekom suđenja utvrđeno je kako su “na području autoceste gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite prometa od divljači i drugih životinja te sprečavanja prijelaza vozila i pješaka sa okolnih putova na trasu autoceste”.

“Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC poduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan poduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao utjecati.

Također, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja ceste”, zaključuje se u nepravomoćnoj presudi.

Sud je, dakle, u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova, a presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.


Tagovi: AUTOCESTA HAC JAZAVAC MUP POLICAJKA TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO