OTIŠAO RADITI U NJEMAČKU

Policajcu godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog mita od 1594,40 kuna

Objavljeno, 21. travnja 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Policajac Stjepan T. (50) iz Podravine pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora jer je u četiri navrata primio mito.

Osim toga, udaljen je iz policijske službe na pet godina te mu je naloženo da nezakonitu imovinsku korist od točno 1594,40 kuna uplati u državni proračun. Uzimao je od vozača kune i eure i zato je iznos i u lipama jer se sve preračunalo u domaću valutu.

Županijski sud u Zagrebu bio ga je osudio na 11 mjeseci uvjetnog zatvora, ali USKOK se žalio na presudu te ju je Vrhovni sud nedavno preinačio u bezuvjetnih godinu dana.

Otac dvoje malodobne djece

“Prvostupanjski sud je optuženiku olakotnim cijenio njegovu neosuđivanost i potpuno priznanje svih kaznenih djela. Takvo cjelovito priznanje, donekle je skratilo i pojednostavilo kazneni postupak, s  obzirom na veći broj inkriminiranih kaznenih djela i broj svjedoka koje bi trebalo ispitati.

Optuženik je iskazao žaljenje zbog učinjenog, a što je prvostupanjski sud ocijenio iskrenim iskazom. Radi se o ocu dvoje malodobne djece koje uzdržava i zbog čega je trenutno na radu u Njemačkoj.

S obzirom na nezaposlenost supruge, mala primanja i kreditnu zaduženost, optuženikova obitelj je bila i jeste u teškoj materijalnoj situaciji. Sud je cijenio i činjenicu što je ukupno pribavljena imovinska korist mala, a otegotnom okolnošću što je djela počinio kao policijski službenik.

No, u pravu je USKOK kada u žalbi tvrdi da je sud potcijenio značaj otegotne okolnosti. Naime, optuženik je kao policijski službenik, u neposrednom kontaktu s građanima, počinio više kaznenih djela kojima se ugrožava vladavina prava i sigurnost građana kao temelj uređenog društva.

Odgađa odlazak iza rešetaka

Zato je u pravu USKOK da je za takve postupke policijskog službenika trebalo izreći bezuvjetnu kaznu zatvora. U konkretnom slučaju, jedino se bezuvjetnom kaznom zatvora može izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela.

Stoga je procijenjeno da se jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju jedne godine može utjecati na počinitelja kako ubuduće ne bi činio kaznena djela”, navodi se u presudi Vrhovnog suda RH.

Policajac je dvaput pokušao odgoditi odlazak u zatvor. Jednom je rekao da ima simptome Covida, ali nalaz mu je bio negativan. Drugi put je naveo da ga bole leđa pa ne može putovati iz Njemačke, no i to je odbijeno.

Stjepan se, tako, ovih dana hitno mora javiti u Centar za dijagnostiku u Zagreb koji će ga uputiti na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora. Radio je u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.


Tagovi: MITO POLICAJAC ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO