Sad konačno znamo zašto šefa Hrvatskih šuma nisu smijenili nakon uhićenja

Objavljeno, 02. veljače 2023. Komentari
# Foto: HRVATSKE ŠUME / Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma
AUTOR
Robert Mihaljević

Krunoslav Jakupčić (66) pune je dvije i pol godine ostao na čelu Hrvatskih šuma i nakon uhićenja s Josipom Rimac u aferi vjetroelektrane u svibnju 2020. godine.

U svibnju 2022. bio je stekao i uvjete za mirovinu, ali ni tad nije smijenjen, već su ga pustili d mandat odradi do kraja. Danas – nakon slinih Jakupčićevih sms-ova koji su isplivali u javnost – znamo i zašto ga nisu smijenili.

Još lani smo pisali kako je “to velika sramota i golem skandal Plenkovićeve Vlade koji pokazuje kako je sustav duboko korumpiran, ma što premijer tvrdio. Jer Jakupčića Uskok tereti za ozbiljna kaznena djela, odnosno zloporabu položaja i trgovanje utjecajem, a protiv njega je lani istraga čak i proširena”.

Policajca suspendirali

Prije četiri godine prometni je policajac u Koprivnici uhićen nakon što je primio 10 eura mita od vozača kamiona. Odmah je suspendiran s posla te je završio mjesec dana u istražnom zatvoru. Jakupčićevo ime spominje se u aferi teškoj 1,9 milijardi kuna. No, on je i nakon toga ostao na čelu velike državne tvrtke.

IMOVINSKA KARTICA

Krunoslav Jakupčić, inače rođeni Podravec, Đurđevčan, član je HDZ-a i primao je neto plaću od 32.400 kuna u Hrvatskim šumama. Nakon odlaska iz HŠ-a, u prosincu lani predao je novu imvoinsku karticu. Zanimljivo je kako posjeduje dva stana u Zagrebu, apartman na moru te 591.000 kuna ušteđevine u domaćoj valuti. Njegova obitelj nema niti jednog kredita.

Mediji su doznali i kako mu odvjetničke troškove u uskočkoj istrazi plaćaju – Hrvatske šume. Troškovi se mjere u desecima tisuća kuna. Ni to nije bilo dovoljno za smjenu i reakciju Nadzornog odbora Hrvatskih šuma na čijem je čelu donedavno bio sadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović.

Nedavno se u megaaferi u INA-i proslavio još jedan uskočki osumnjičenik iz afere vjetroelektrane. Riječ je o ravnatelju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislavu Jurekoviću. Ustanovilo se, naime, da je upravo on dao suglasnost za trgovinu plinom nepoznatoj tek osnovanoj tvrtki bez novca, zaposlenih i iskustva u obavljanju te djelatnosti.

Izašao iz Remetinca

Jureković je to učinio samo deset dana nakon što se vratio iz Remetinca u kojem je bio završio u aferi Krš-Pađene zajedno s Josipom Rimac i drugima. Naravno da je, unatoč ozbiljnim optužbama za teška kaznena djela, mandat na čelu HERA-e odradio do kraja.

Kao što je mandat do kraja odradio i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Istekao mu je 20. studenoga prošle godine. Slučaj Jurekovića i Jakupčića razotkriva pravi karakter HDZ-ove Vlade koju vodi premijer Andrej Plenković.

I potvrđuje ono o čemu odavno pjevaju i vrapci na grani: HDZ je doista lopovska stranka. Afera s Jakupčićevim sms-ovima potvrđuje i još nešto što već dugo znamo – ‘miševi’ iz Uskoka i Dorha ne usude se loviti krupne ribe.


Tagovi: HRVATSKE šUME KRUNOSLAV JAKUPčIć TOMISLAV JUREKOVIć USKOK

NEDAVNO OBJAVLJENO