Policajac vozilom srušio semafor i kameru pa zbrisao s mjesta nesreće

Objavljeno, 14. srpnja 2023. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Policajac Dinko proglašen je krivim i osuđen jer je vozilom naletio na semafor i nadzornu kameru na križanju te otišao s mjesta nesreće.

Prema presudi, sve se dogodilo lani u listopadu oko 13 sati u Samoboru kad je 52-godišnji policajac upravljao teretnim automobilom kroz semaforizirano raskrižje s kolnikom Ulice grada Wirgesa i Ulice Ivana Gundulića.

“Na teretnom je vozilu pritom imao podignut metalni uređaj za samoistovarivanje, tzv. kran, na visini većoj od cca 6 metara uslijed čega je kranom naletio na metalnu konzolu semafora na kojoj je bila montirana i kamera za nadzor prometa kroz raskriže.

Oštetio je, dakle, imovinu vlasništvo Hrvatskih cesta, a nakon prometne nesreće napustio je mjesto udaljivši se u nepoznato bez da je vlasniku imovine ostavio osobne podatke i podatke o vozilu”, zaključila je sutkinja u presudi.

Policajac je na ročištu priznao krivnju, ali kaže da je to učinio nenamjerno.

Kazna 400 eura

“Nisam vidio da mi se kran podigao bez moje kontrole. Upozoravali su me ostali vozači, ali nisam shvaćao zašto. Iskreno se kajem zbog prekršaja i žao mi je. Nisam namjerno napustio mjesto prometne nesreće, niti sam namjerno skrivio prometnu”, požalio se policajac.

Sutkinja ga je kaznila s 400 eura i mora podmiriti 40 eura troškova postupka. Policajac, inače, prima plaću u iznosu 950 eura. Kažnjen je iznosom ispod najnižeg propisanog “jer sud nije utvrdio postojanje otegotnih okolnosti”.

“No, zato je utvrdio postojanje posebno izraženih olakotnih okolnosti, iskreno je priznao krivnju i činjenice u optužnom prijedlogu, nije osuđivan, te će se i ublaženom novčanom kaznom postići svrha kažnjavanja.

Sud nije primijenio zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom jer je isti nije osuđivan, iskreno je priznao krivnju te će se opasnost od ponavljanja djela prekršaja postići i novčanom kaznom”, zaključila je sutkinja.

Presuda je pravomoćna i na nju MUP i policajac, inače zaposlen u PU zagrebačkoj, više nemaju pravo žalbe.


Tagovi: KAMERA POBJEGAO POLICAJAC PROMETNA SAMOBOR SEMAFOR

NEDAVNO OBJAVLJENO