NAGRAĐENI RAD

Pogledajte sve nacrte i skice budućeg izgleda središnjeg trga u Koprivnici

Objavljeno, 30. listopada 2019. Vijesti
# Foto: NFO / Fontana ispred gradske vijećnice i 'Merićeve' zgrade
AUTOR
Redakcijski tekst

Projektni tim NFO u sastavu Maja Bencetić, Frane Dumandžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić, Andrea Šandrk, Roko Šarić, Karla Tavić i Filip Vidović pobjednici su natječaja za arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja središnjeg trga u Koprivnici.

Evo što su u NFO-u napisali o svojoj ideji nakon što je u utorak objavljeno da je pobijedio upravo njihov rad.

“Zrinski Trg gledan iz zraka djeluje kao zona napetosti i križanja puteva razapeta između ulica/pritoka na istoku i zapadu. Ta napetost prostora stvorila je od glavnog koprivničkog trga tranzitno mjesto – prostor kojeg više definira protočnost i kretnja, a manje zadržavanje i svakodnevne aktivnosti.

Intuitivnim linijama kretanja biciklisti mimo ucrtanih biciklističkih staza dijagonalama „sijeku“ trg kako bi što prije došli od jednog do drugog kraja.

Prihvaćajući protočnost kao neminovnost u funkcioniranju trga, a biciklističke staze kao svojevrsni koordinatni sustav, formiraju se zone zadržavanja između spomenutih staza i perimetra trga.

Definirane zone su poput kolaža aktivnosti definiranih mikrolokacijskim specifičnostima, dosadašnjim navikama građana te potencijalom za ostvarivanje nekih novih kolektivnih navika i tradicija.

Zone bi trebale biti receptivan prostor koji se prilagođava navikama građana te promjenjivosti vremena i ideja”, napisala je ekipa iz NFO-a.


Tagovi: NACRTI PROJEKT ZRINSKI TRG

NEDAVNO OBJAVLJENO