POKRENUTA ČAK 24 SPORA

Poduzetnik već četiri godine pokušava graditi objekt na svojem zemljištu. I još ne uspijeva

Objavljeno, 28. listopada 2019. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Grošićeva ograđena parcela - lijevo je Martinovka, a desno kuća obitelji Mjeda
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznati građevinski investitor Darko Grošić dobio je još jedan spor vezan uz nekretninu u središtu Koprivnice na kojoj planira graditi poslovno-stambeni objekt.

Općinski sud u Koprivnici u petak je odbio tužbu poznate obitelji Mjeda koja je tražila da im se omogući pravo služnosti na Grošićevom zemljištu i bočni prolazak do nekretnine na Florijanskom trgu.

U svojoj zgradi Mjede su dale u najam dva lokala s ulazom s trga, pa su tvrdili kako im se mora omogućiti prolaz do stana na katu, ali preko Grošićeva zemljišta. Sud je odbio njihove argumente, a na presudu će se žaliti.

Izvansudska nagodba

Saga s nekretninom u samom srcu Koprivnice traje već tri i pol godine. Grošić je potkraj 2015. od Grada kupio građevinsko zemljište na kojem želi izgraditi novi objekt. No, prvo su ga tužili stanari susjedne poslovno-stambene zgrade Martinovke, a potom i obitelj Mjeda.

U neviđenoj višegodišnjoj drami Goršić je uzaludno pokušavao dokazati da je zemljište njegovo i da tamo želi neometano graditi novu poslovno-stambenu građevinu. Čak su mu rušili ogradu kojom je želio zaštiti svoju imovinu.

Pokrenuta su ukupno čak 24 sudska spora, od kojih je Grošić uglavnom sve dobio. Pravomoćno je dobio i sporove s 20 vlasnika lokala u Martinovki koji mu, prema izvansudskoj nagodbi, moraju platiti odštetu za smetanje posjeda od čak 550.000 kuna.

Kako doznajemo, 15 stanara već je podmirilo svoj dio, a očekuje se da to do studenoga učini još petero.

Iznajmili lokale

“I obitelj Mjeda dobit će tužbu za naknadu štete, otprilike u istom iznosu. Već tri i pol godine na svojem zemljištu ne mogu ništa graditi, a izgubio sam i kupce poslovnih prostora s kojima je sve bilo načelno dogovoreno. Ne znam što im je sve to trebalo, očito su previše vjerovali svojim odvjetnicima“, rekao nam je u ponedjeljak Darko Grošić.

Grošićevo zemljište na Florijanskom trgu u središtu Koprivnice bilo je javna gradska površina na kojoj je od 2002. do prosinca 2015. bilo javno parkiralište s koncesijom koju je imalo poduzeće Koprivnica-parking. Nakon što je tu parcelu kupio Grošić, stanari Martinovke i obitelj Mjeda tvrdili su da imaju pravo prolaza do svojih nekretnina preko Grošićeva zemljišta, ali sud ih je odbio.

Posebno je zanimljiv slučaj nekretnine u vlasništvu obitelji Mjeda, u čijem su prizemlju dva lokala na Florijanskom trgu, a na katu stambeni prostor. Dva su lokala Mjede iznajmile drugim korisnicima pa zazidale prolaz iz tih lokala u dvorišni dio objekta i stan na katu.

Tvrdili su da im se zbog toga mora omogućiti dosadašnji ulaz s bočne strane zgrade, preko Grošićeva zemljišta. Sud im u petak nije dao za pravo pa će, postane li presuda pravomoćna, morati rušiti zid.

Triput mu rušila ogradu

Grošić je tužio i poznatu predavačicu sa Sveučilišta Sjever Trinu Mjeda jer mu je, kaže, u tri navrata rušila ogradu koju je postavio na svojem zemljištu.

“Zanimljivo je kako sam nepravomoćno gubio gotovo sve sporove na Općinskom sudu u Koprivnici, ali županijski sudovi iz drugih dijelova Hrvatske pravomoćno su preinačili te presude u moju korist“, zaključuje Grošić.

Otkrio nam je kako do kraja godine konačno namjerava podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. No, moguće je da ga i tu čekaju mnoge pravne bitke jer će suglasnost morati zatražiti od čak 80 susjednih stanara.

Slučaj Darka Grošića zapravo je najbolji odgovor na pitanje isplati li se investirati u Hrvatskoj. Case study ili studija slučaja, kako vam drago. Pitanje je, dakako, retoričko.


Tagovi: DARKO GROšIć MARTINOVKA OBITELJ MJEDA ZGRADA

NEDAVNO OBJAVLJENO