PREDSTAVLJEN KRIZNI PAKET MJERA

Poduzeća, obrti i radnici bez posla oslobođeni plaćanja računa

Objavljeno, 01. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Gradonačelnik Mišel Jakšić predstavlja paket mjera težak 10 milijuna kuna
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradske vlasti u Koprivnici predstavile su u srijedu paket kriznih mjera za pomoć gospodarstvu težak oko deset milijuna kuna.

Plaće u sustavu Gradske uprave krešu se za deset posto, a dužnosnicima za 15 posto. Gradski vijećnici te članovi nadzornih i upravnih odbora neće dobivati nikakvu naknadu. Nema ni isplate uskrsnica.

Oko 50 posto zaposlenika Komunalca (uredi) također će imati deset posto manju plaću, a radnicima na terenu primanja ostaju ista. Plaće se ne diraju ni radnicima Kominga koji imaju više otvorenih gradilišta.

“Plaće se neće dirati svima onima koji moraju biti na terenu i raditi. Uređenje zelenih površina, odvoz otpada, komunalni redari, spremačice, vatrogasci, primjerice”, otkriva gradonačelnik Mišel Jakšić.

MILIJUNSKI GUBICI

Komunalnu naknadu tri mjeseca neće plaćati poduzeća i obrti koji su morali zatvoriti djelatnosti, ali i radnici koji su dobili otkaze.

Isto vrijedi i za odvoz smeća te varijabilni dio cijene vode. Fiksni dio odlazi državi, pa gradske vlasti apeliraju na Vladu da se i toga odreknu za pogođene djelatnosti i osobe bez posla.

Osim toga, za pogođene djelatnosti nema naplate terasa, poreza na potrošnju, spomeničke rente, najma prostora. Gradski proračun ostat će bez prihoda teških više od dva milijuna kuna u tromjesečnom razdoblju.

Komunalac će svaki mjesec gubiti oko milijun kuna, a Koprivničke vode između 400 i 500 tisuća kuna. Te dvije tvrtke ukupno će u tri mjeseca imati manjak na prihodnoj strani od čak 4,5 milijuna kuna.

Grad je osnovao i Antikorona fond u kojem je ovog časa oko tri milijuna kuna koji će služiti za izravnu pomoć pogođenim poduzećima, obrtima i građanima.

MANJAK U PRORAČUNU

Gradonačelnik je prozvao Vladu poručivši im da se ne ponašaju kao knjigovođe, već da donose stvarne mjere za pomoć gospodarstvu i lokalnoj upravi.

“Pozivamo Vladu da nam u ovom kriznom razdoblju ne uzima 17 posto prihoda od poreza na dohodak jer bi to bila izravna pomoć svim gradovima”, kaže Jakšić.

Podsjetio je i kako Koprivnica nema prirez, što je također pozitivna stvar za gospodarstvo u doba krize.

Na pitanje kako misli nadomjestiti manjak u proračunu, gradonačelnik otkriva kako će se pratiti situacija i nakon tri mjeseca donijeti odluka.

“Ako situacija nakon toga bude nepovoljna, Grad se može vrlo povoljno zadužiti kod poslovnih banaka kako bi osigurao potrebnu tekuću likvidnost”, zaključuje čelni čovjek Grada.

https://www.facebook.com/danicahr2/videos/720018928534997/


Tagovi: KOPRIVNICA KRIZA MISEL JAKSIC PAKET MJERA

NEDAVNO OBJAVLJENO