PRETEKLI IH ZAGORCI I MEĐIMURCI

Podravsko gospodarstvo i dalje stagnira, ni izvozno više nije tako dobro

Objavljeno, 10. ožujka 2019. Financijer
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Izvoz gospodarstva u četiri županije na sjeveru Hrvatske snažno je narastao u posljednjih šest godina, otkriva analiza Državnog zavoda za statistiku.

Prihodi od izvoza u tih su šest godina najviše skočili u Međimurskoj županiji, čak 60 posto, potom slijede Koprivničko-križevačka (40 posto), Krapinsko-zagorska (32) i Varaždinska županija (20 posto). Vanjskotrgovinski saldo pozitivan je u svim županijama osim u Varaždinskoj gdje je uvoz bio veći za oko 400.000 kuna od izvoza.

Ipak, gospodarstvo Varaždinske županije najveći je izvoznik u regiji s ostvarenih 7,2 milijarde kuna prošle godine. Na drugome je mjestu Međimurje s 5,1 milijardu, treća je Krapinsko-zagorska s 3,7 milijardi, a četvrta Koprivničko-križevačka s 2,8 milijardi kuna prihoda ostvarenih u inozemstvu.

Koprivnica - središnji trg
Središnji koprivnički trg

Na koprivničkom području značajan rast izvoza potaknut je, prije svega, pojačanom gospodarskom aktivnošću Podravke, Belupa, Hartmanna i Rasca na stranim tržištima. Zahvaljujući svojim izvoznim perjanicama Koprivničko-križevačka županija na koncu ima pozitivan vanjskotrgovinski saldo gotovo sa svim zemljama s kojima poslovno surađuje.

Najviše izvoznih prihoda lani je ostvareno u Njemačkoj (352 milijuna kuna), potom slijede Rusija (243 milijuna), Slovenija (238), BiH (214) te Italija (206 milijuna kuna). Iz Rusije je u Koprivničko-križevačku županiju prošle godine stiglo tek sedam milijuna kuna roba i usluga. Zanimljivo je kako je gospodarstvo županije u Kosovo izvezlo robe za 60-ak milijuna kuna, a iz te mlade države u županiju prošle godine nije prodana niti kuna.


Tagovi: GOSPODARSTVO IZVOZ RUSIJA žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO