Podravska tvrtka radi na vozilu s umjetnom inteligencijom: Bit će gotovo iduće godine

Objavljeno, 18. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: RASCO / Novi pogon u Kalinovcu
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznata tvrtka iz Podravine provodi iznimno važan projekt proizvodnje autonomnog vozila zasnovanog na umjetnoj inteligenciji.

Projekt pod nazivom „Ekološki prihvatljivo vozilo za čišćenje javnih površina sa sustavima autonomnog upravljanja zasnovanim na umjetnoj inteligenciji – Eko-Komvoz“ rezultirat će razvojem ekološki prihvatljivog komunalnog vozila, doznali smo u tvrtki Rasco iz Kalinovca kod Đurđevca.

Vozilo je namijenjeno za čišćenje javnih površina sa sustavima pomoći operateru vozila te sustavima autonomnog upravljanja elementima rada vozila zasnovanim na umjetnoj inteligenciji, kao i sustavom za udaljeni nadzor vozila i kvalitete zraka u urbanim područjima.

Planirani završetak projekta je 17. kolovoza iduće godine, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Projekt se provodi u suradnji s partnerom na projektu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Predviđeno razdoblje provedbe projekta je do 17. kolovoza iduće godine, a prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iznose 32,7 milijuna kuna.

Rezultati projekta doprinose porastu inovacijske konkurentnosti Hrvatske u području ekološki prihvatljivih prometnih rješenja te smanjenju zagađenja zraka u urbanim područjima”, tumače u poznatoj podravskoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom strojeva za održavanje prometnica.

Inače, Rasco je lani ostvario ukupne prihode od 183 milijuna kuna, što je rast od 18 posto u odnosu na godinu ranije. Neto dobit iznosila je 18 milijuna kuna i bila je manja za 19 posto.

U Rascu je zaposleno 325 osoba čija je prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila oko 6100 kuna mjesečno.


Tagovi: RASCO SAMOHODNO UMJETNA INTELIGENCIJA VOZILO

NEDAVNO OBJAVLJENO