Podravska tvrtka morala baciti 1,2 tone kulena pa tužila dobavljača crijeva

Objavljeno, 26. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Mesna industrija Natura
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata podravska tvrtka morala je baciti čak 1,2 tone gotovoga kulena za kojeg je utvrđeno da je kontaminiran visokim razinama enterobakterija.

Mesna industrija Natura Đurđevac, koja posluje u sastavu Osatina grupe Mirka Ervačića, zbog toga je odlučila tužiti dobavljača svinjskih crijeva u koja se punilo meso za kulen, varaždinsku tvrtku Croma, tvrdeći kako su upravo ta crijeva bila zdravstveno neispravna.

Croma je đurđevačkoj Naturi isporučila 1250 kulen kesa (svinjskog slijepog crijeva), ali se nakon zrenja i sušenja kulena osjetio neugodan miris te nekarakteristična zelena boja, tvrde u Naturi. U laboratoriju Inspecto u Đakovu otkrivena je prisutnost enterobakterija u povišenim koncentracijama.

Svjedočio direktor

Tehnolozi iz Nature svjedočili su kako se tijekom pripreme kulen kesa u pogonu osjetio neugodan miris po fekalijama, o čemu su odmah obavijestili Cromu u kojoj su rekli da je to normalna pojava. Crijeva je Croma nabavila od dobavljača s Cipra te su, kako kažu, veće količine isporučili i drugim dobavljačima od kojih niti jedan nije reklamirao proizvod niti se žalio na mikrobiološku neispravnost.

Direktor Crome Smiljan Matijašec pritom je naglasio da je kulen kese dobio od dobavljača iz Grčke te je laboratorijski i inspekcijski certifikat pokazao da su crijeva u redu. Roba koja je išla Naturi bila je iz jedne šarže u kojoj je bilo 40.000 do 50.000 komada svinjskog slijepog crijeva.

“Preostalu količinu koju nije preuzela Natura uzeli su drugi kupci koji su sami radili svoju dodatnu analizu prije punjenja koja je pokazala ispravnost proizvoda. U 26 godina poslovanja ovo mi je prvi puta da je došlo do mikrobiološke nestabilnosti proizvoda kod kupca”, naveo je Matijašec.

Prehrambeno-tehnološko vještak dr. sc. Andrija Lesar svjedočio je kako je nesporno da je broj enterobakterija viši od preporučenog, ali to ne znači da se proizvod treba smatrati zdravstveno neispravim, odnosno nesigurnim za ljudsku potrošnju.

Odšteta 85.000 kuna

Ukoliko je Natura doista u tijeku proizvodnje imala saznanja da se u spornim kulen kesama nalaze suspektne tvorbe koje nalikuju na ostatke fekalija, u skladu s dobrom proizvođačkom praksom uobičajeno je da se takve kese izdvoje te na neki način dekontaminiraju ili ne koriste u proizvodnji.

“Nakon pomne analize, nisam našao niti jedan neovisan laboratorijski dokaz koji bi dokazao navode da su predmetni finalni proizvodi Nature imali miris i boju po fekalijama”, zaključuje sudski vještak.

Nakon svega, sud je odbio tužbu Nature i zahtjev da im Croma zbog uništenog kulena isplati odštetu od 85.000 kuna s kamatama, odnosno oko 70 kuna po kilogramu uništenoga kulena.

“Sud utvrđuje da spomenute kulen kese, prema provedenim dokazima, nisu bile zdravstveno neispravne, te se ne može govoriti o tome da bi Naturi nastala šteta zbog toga”, zaključuje sudac.

Presuda koja je donesena ovaj tjedan je nepravomoćna i đurđevačka Mesna industrija Natura na nju se može žaliti u zakonom predviđenom roku.


Tagovi: BAKTERIJE CRIJEVA CROMA KULEN NATURA đURđEVAC TUZBA

NEDAVNO OBJAVLJENO