Podravska banka prodala poslovnu zgradu! Otkrili smo tko je kupac

Objavljeno, 02. ožujka 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Sjedište Podravske banke u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravska banka prodala je zgradu u kojoj ima sjedište u Opatičkoj ulici u Koprivnici, otkriva portal Danica.

Poslovni aranžman je, kako doznajemo, službeno odrađen početkom prosinca prošle godine. Kupac zgrade od 854 kvadrata s dvorom (okućnica) od 700 kvadrata je novoosnovana koprivnička tvrtka Opatička d.o.o. iz koje se kriju poznata imena iz svijeta nekretninskog biznisa.

Tvrtku Opatička d.o.o. osnovali su u listopadu lani poznati koprivnički poduzetnici Darko Kolarek i Zoran Bijač temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Dvojac već dugo ulaže u nekretnine na atraktivnim lokacijama koje potom iznajmljuje.

Na zgradi Podravske banke upisana je zabilježba za kredit Zagrebačke banke u iznosu od 1,6 milijuna eura. No, kako doznajemo, Poba je Kolareku i Bijaču prodala svoje sjedište u Koprivnici za ukupan iznos od 3,2 milijuna eura.

Povratni zakup

No, Podravska banka nakon prodaje zgrade ipak neće mijenjati svoje sjedište. Doznajemo kako su odmah nakon prodaje od tvrtke Opatička unajmili cijelu nekretninu na 15 godina. Mjesečna zakupnina navodno iznosi oko 25.000 eura.

Riječ je o poznatom poslovno-financijskom modelu “sell and lease back” (povratni zakup) kojim se odjednom kapitalizira vrijednost “mrtve imovine” koja opterećuje bilancu, ali i bilda profit.

Tako je, primjerice, i Podravka potkraj prosinca 2007. bila prodala cijelu tvornicu rajčice u Umagu RBA leasingu pa je odmah uzela u povratni najam. Učinili su to kako tu godinu ne bi završili s poslovnim gubitkom.

“Tijekom godine ostvareni su značajni ostali prihodi iz poslovanja koji se najvećim dijelom odnose na realizaciju prodaje materijalne imovine banke”, potvrdili su u Podravskoj banci.

U zadnjem kvartalu prošle godine (listopad, studeni i prosinac), tako, ostvareni su ostali prihodi iz poslovanja u ukupnom iznosu od 19,4 milijuna kuna. Najveći dio odnosi se na prodaju zgrade u Opatičkoj.

Pad dionica

Podravska banka lani je ostvarila dobit od 12,2 milijuna kuna koja je oko 20 posto manja nego predlani, prije svega zbog smanjenja vrijednosti dionica koje posjeduje Poba. Pad vrijednosti dionica negativno je utjecao na profit u iznosu od 4,6 milijuna kuna, dok je predlani rast dionica sudjelovao u dobiti s 3,8 milijuna kuna.

Ukupna aktiva Pobe posljednjeg dana prosinca iznosila je 4,6 milijardi kuna i bila je veća za čak 9,3 posto u odnosu na isti dan pretprošle godine. Razlog leži u povećanju novčanih sredstava i ulaganju u obveznice. Pihodi banke iznosili su 154,4 milijuna kuna i bili su veći za 23 posto.

Zadnjeg dana prosinca Poba je u blagajni imala 84,8 milijuna kuna casha, što je osjetno više u odnosu na isti dan predlanjskog prosinca kad je imala 48,8 milijuna kuna gotovine.


Tagovi: DARKO KOLAREK PODRAVSKA BANKA PRODALA ZGRADU ZORAN BIJAč

NEDAVNO OBJAVLJENO