Podravkini i Belupovi menadžeri mogli bi se iz Zagreba preseliti u Molve

Objavljeno, 03. siječnja 2024. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Članovi uprave Podravke i Belupa na fešti Podravkinih jubilaraca i umirovljenika
AUTOR
Robert Mihaljević

Prvog dana 2024. godine stupile su na snagu izmjene zakona koji općinama i gradovima omogućava donošenje stopa poreza na dohodak

Porezne stope utvrđuju jedinice lokalne samouprave prema limitima propisanim novim zakonom sa stupanjem na snagu 1. siječnja, navode u Poreznoj upravi.

Ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku kojom će propisati visinu poreznih stopa u propisanom roku, određuje se niža stopa od 20 posto i viša stopa od 30 posto, ističu poreznici.

Kakva je situacija na sjeveru zemlje? U našem kraju među gradovima plaće će se ove godine najviše oporezovati u Ludbregu gdje je niža stopa 21,60 posto, a viša 33,60 posto. Slijedi Varaždin s poreznim stopama od 22 i 33 posto.

Ostali bez prireza

Većina gradova ima dosadašnje stope od 20 i 30 posto, uključujući Čakovec, Đurđevac, Križevce, Koprivnicu i Viroviticu. Kako je Vlada ukinula prirez, gradovi koji su ga imali mogli bi zbog toga imati pad poreznih prihoda u proračunu ako su im redovne stope poreza na dohodak ostale iste kao lani.

INA plinsko polje CPS Molve
Centralna plinska stanica INA-e u Molvama / Foto: INA

To se, prije svega, odnosi na Križevce koji su imali prirez od 10 posto, Viroviticu koja je također ostala bez 10 posto prireza i podravsku općinu Kloštar Podravski čiji je prirez iznosio 5 posto. Koprivnica neće biti na gubitku jer prirez nikad nije ni imala.

Ludbreg je ostao bez prireza od 12 posto, a Varaždin je imao prirez od 7,5 posto. Ta dva grada zato su digla stope poreza na dohodak kako bi nadomjestila gubitak prireznih prihoda ove godine.

Na području Koprivničko-križevačke županije najniže stope poreza na dohodak ove godine ima Općina Molve: niža je 15 posto, a viša 25 posto. U Hrvatskoj najviše stope poreza na dohodak propisao je Zagreb: niža je 23,60 posto, a viša 35.40 posto.

Iz Zagreba u Koprivnicu

Podravkinim i Belupovim menadžerima iz Zagreba, posebno članovima uprave Martini Dalić, Davoru Doki, Ivanu Ostojiću, Hrvoju Čeoviću i Marku Đereku zato bi se itekako isplatilo preseliti u Molve i tamo plaćati porez na dohodak jer bi uštede u njihovu slučaju bile goleme.

Općina Molve kod Đurđevca
Vizurom Molva dominira marijanska crkva / Foto: Danica.hr

Članovi uprave, naime, primaju godišnje u prosjeku između 200 i 300 tisuća eura bruto, i to bez opcijskih dionica na koje se također obračunava porez na dohodak. Zato bi Podravkini i Belupovi upravitelji uštedjeli desetke tisuća eura godišnje kad bi se iz Zagreba preselili u Molve.

Pritom bi, nema nikakve sumnje, ušparali značajan novac i Podravki jer sad gotovo svakodevno putuju na posao iz Zagreba u Koprivnicu trošeći resurse, ali i službene vozače. Ovako bi putovali iz susjednih Molva.

Osim toga, računicu da se presele u tu ljupku podravsku općinu imali bi i koprivnički članovi uprave Podravke Ljiljana Šapina i Milan Tadić. Oni također dobivaju visoke plaće, masne bonuse i velike pakete opcijskih dionica na koje sad plaćaju 30 posto poreza na dohodak, a u Molvama bi plaćali 25 posto.


Tagovi: BELUPO MENADžERI MOLVE PODRAVKA POREZ NA DOHODAK PRIMANJA STOPE

NEDAVNO OBJAVLJENO