Podravkin sindikat nezadovoljan novim obračunom plaća

Objavljeno, 06. listopada 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Radnici Podravke / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Novi sindikat koprivničke Podravke smatra kako je radnicu koja je dobila otkaz zbog krađe Vegete ipak trebalo zaštititi.

Kako su naveli, ne zagovaraju krađu, ali drže kako je sankcija ipak prestroga.

“Moramo se očitovati o radnici koja je dobila otkaz radi uzimanja 6 kilograma Vegete. Ne zagovaramo krađu, ali ovo se ne može tumačiti kao krađa, već samo pokušaj, što je velika razlika.

Smatramo da je radnicu trebalo zaštititi od strane sindikata i radničkog vijeća. Dati joj opomenu, a ne uništiti jednu obitelj”, rekli su u Novom sindikatu Podravke.

Obračun plaća

Tvrde kako za sve što im se trenutačno događa – od plaća do ‘šikaniranja’ na radnome mjestu – radnici mogu ‘zahvaliti’ većinskim sindikatima koji su samo produžena ruka poslodavca.

Troje ljudi iz Novog sindikata je trenutno u Radničkom vijeću i oni mogu posvjedočiti o radu tog tijela. Sve prijedloge poslodavca zdušno su prihvaćene od njih, Novi sindikat je jedini protiv”, upozoravaju.

Kad je riječ o novom obračunu plaća uz dogovor triju Podravkinih sindikata, u Novom sindikatu upozoravaju kako oni nemaju pristup tim podacima.

“Treba znati da ćemo po novom obračunu imati plaću ‘puno’ veću od minimalca koji će biti usvojen 1. siječnja iduće godine. Novi minimalac u Hrvatskoj bit će 800 eura bruto, a mi ćemo dobiti 847 eura uz koeficijent složenosti radnog mjesta 2,07″, kažu u sindikatu.

Većina PPDIV-u

Zaključuju kako se javnosti i radnicima Podravke žele obratiti kako bi ih upoznali “što se događa zadnjih godina sa našim radničkim pravima i tko je za to najviše zaslužan”.

Na ljetošnjim izborima za Radničko vijeće Podravke pobijedio je Podravkin sindikat PPDIV-a s osam osvojenih mjesta. Na čelu najvećeg Podravkina sindikata godinama je Ksenija Horvat, članica Nadzornog odbora Podravke.

Nezavisni sindikat kojeg vodi Martinka Marđetko Vuković i SINPOD čiji je predsjednik Marijan Slukić dobili su po dva mjesta, a Novi sindikat čiji je povjerenik Davor Čajkulić i koji je tek nedavno osnovan tri mjesta u tom tijelu.


Tagovi: KRAđA VEGETE NOVI SINDIKAT PLAćE PODRAVKA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO