Podravki se riblje konzerve više isplati proizvoditi u Poljskoj nego u Istri

Objavljeno, 08. svibnja 2024. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravkina tvrtka ostvarila je lani snažan rast prihoda uz značajno smanjenje gubitaka koji su najmanji u proteklih pet godina.

Riječ je o riboprerađivačkoj tvrtki Mirna iz Rovinja koja je prošle godine imala 17 milijuna eura prihoda, što je čak 42 posto više nego predlani. Gubitak je iznosio 230.000 eura i manji je za 87 posto.

Manje radnika

Mirna Rovinj lani je imala oko 200 zaposlenika, što je 15-ak manje nego prethodne godine. No, zato je prosječna neto plaća iznosila oko 1340 eura, a to je čak 340 eura više nego tijekom 2022. godine.

Istodobno, cijeli poslovni program Riba u sastavu Podravka grupe lani bilježi prodaju od 26,6 milijuna eura koja je manja za 2 posto u odnosu na pretprošlu godinu.

No, zato je cijeli taj riblji program (uključujući Mirnu), nakon odbitka svih troškova i amortizacije, prošle godine imao dobit od 1,5 milijuna eura. Predlani je poslovao s gubitkom od 734.000 eura.

Podravka dobar dio ribljeg programa, naime, proizvodi u drugim tvrtkama pod svojim brandom. Primjerice, tuna salate mediterana i dalmatina pod brandom Eva proizvode se u Poljskoj, u pogonima tvrtke Graal.

Rast profita

Graal je poljski lider u ribljim proizvodima. Zapošljava više od 2500 radnika i ima tri moderne tvornice u Poljskoj. Proizvodi privatne marke za mnoge kompanije, među ostalim i Podravku.

U Podravki kažu kako je smanjenje prodaje u cijeloj kategoriji Riba od 2 posto “primarno uzrokovano padom prihoda potkategorije Tune uslijed promjena navika potrošnje potrošača”.

“Fokus je stavljen na proizvode i tržišta koji su profitabilniji, a što se očituje kao smanjenje prodaje uz rast profitabilnosti. Lani su lansirani i novi inovativni proizvodi unutar kategorije Riblje salate koji bilježe pozitivan trend rasta”, tumače u koprivničkoj tvrtki.


Tagovi: EVA GRAAL ISTRA MIRNA ROVINJ PODRAVKA POLJSKA RIBA

NEDAVNO OBJAVLJENO