Podravka vrijedi čak 60 posto više od Atlantica. Je li to realno?

Objavljeno, 29. siječnja 2024. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Emil Tedeschi i Martina Dalić
AUTOR
Robert Mihaljević

Dionica Podravke ostvarila je lani ogroman rast vrijednosti te je cijela kompanija danas tržišno vrijedna čak 1,2 milijarde eura.

Dionica koprivničke tvrtke lani je narasla za 94 posto, a danas se prodaje po cijeni od 168 eura. Toliki je rast, u svakom slučaju, bio iznenađenje za mnoge analitičare koji kontinirano prate domaće dioničko tržište.

Tijekom prošle godine dionica Atlantic grupe, kompanije iz iste branše, rasla je za skromnijih 24 posto. Atlanticova dionica danas vrijedi 56 eura, što znači da je vrijednost cijele grupe na burzi 747 milijuna eura.

Veći prihodi

Po tome ispada kako je Podravka ovog trena na tržištu čak 60 posto vrednija od Tedeschijeva Altantica, što je na više razina prilično nevjerojatan podatak.

Što kažu posljednji službeni podaci o poslovanju dvije hrvatske perjanice? U prvih devet mjeseci lani Podravka grupa imala je 527 milijuna eura prihoda, 58 milijuna eura neto dobiti te oko 6200 zaposlenih.

Atlantic grupa, istodobno, ostvarila je prihode od 729 milijuna eura, neto dobit od 36,6 milijuna eura te bilježi otprilike 5600 zaposlenih. Atlantic je, dakle, po lanjskim prihodima 38 posto veća kompanija od Podravke.

Ključna je razlika, međutim, u činjenici da je Atlantic većinski privatna kompanija. Emil Tedeschi posjeduje više od 50 posto dionica. U Podravki, s druge strane, više od 50 posto vlasništva kontroliraju mirovinski fondovi, koji, usporedbe radi, i u Atlanticu drže ukupno oko 34 posto udjela.

Nedovršena priča

Zašto je onda tržišna vrijednost Podravke 60 posto veća od Atlanticove? Odgovor se nameće sam po sebi: Podravka će, prije ili kasnije, biti privatizirana. Odnosno, država će se, prije ili kasnije, riješiti svojih 25 posto dionica.

Tu vjerojatno leži i velik interes pojedinih investitora – poput Mesne industrije Braća Pivac, ali i nešto manjih ulagača – za Podravkinu dionicu. Love se pozicije i čeka rasplet te nikad dovršene privatizacijske priče.

Jer, ako je po fundamentima te stručnoj i temeljitoj analizi vrijednosti, nešto tu već na prvi pogled ne štima. Moglo bi se, naime, zaključiti kako je Atlanticova dionica potcijenjena ili, možda, Podravkina precijenjena. A moguće da su točne i obje pretpostavke.

Kako god bilo, godina koja je pred nama – nema nikakve sumnje – mogla bi donijeti još podosta uzbuđenja na Zagrebačkoj burzi.

Napomena: autor teksta (i s njim povezane pravne i fizičke osobe) ne posjeduje dionice Podravke i Atlantica


Tagovi: ATLANTIC BURZA DIONICA PODRAVKA VRIJEDNOST

NEDAVNO OBJAVLJENO