RASTU I NEPODMIRENE OBVEZE

Podravka rukometašicama daje 50 posto više, ali dug za poreze opet raste

Objavljeno, 07. srpnja 2019. Financijer
# Foto: RK PODRAVKA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Na prvi pogled, Rukometni klub Podravka prošlu je poslovnu godinu završio s više nego dobrim financijskim rezultatima. Prihod od sponzorstava iznosio je 8,1 milijun kuna i bio je za 47 posto veći nego godinu ranije, a ostvarena je neto dobit od 900.000 kuna.

No, situacija ni izbliza nije tako idilična kako se na prvi pogled doima. Primijetili su to i revizori koji upozorili na tri ključne odrednice klupske bilance. Prvo, klub i dalje ima mnogo veće obveze od imovine: gubitak iznad visine kapitala lani je iznosio 4,1 milijun kuna.

Gomila se dug

Podsjetimo, temeljni kapital RK Podravke tijekom pretvorbe u sportsko dioničko društvo iznosi 4,1 milijun kuna. Dugoročne obveze nastale su ranijih godina, a uglavnom se odnose na kredite kojim je zatvaran porezni dug.

Drugo, kratkoročne obveze premašuju kratkoročnu imovinu, i to za gotovo četiri milijuna kuna. To je za 30 posto više nego preklani, što upućuje na loš trend. Zato su, upozoravaju revizori, moguće teškoće u podmirivanju preuzetih obveza.

Treće, obveze državi za poreze lani su iznosile oko 900.000 kuna i bile su čak tri i pol puta veće nego potkraj 2017. godine. A upravo nagomilani porezni dug iz prijašnjih godina bio je velika omča oko vrata klubu. Tijekom pretvorbe država je dug od 2,8 milijuna kuna pretvorila u dionice koje darovala Gradu.

Ovisni o sponzoru

Klub se zauzvrat obvezao redovito podmirivati obveze prema državi u budućnosti. Čini se kako to opet nije slučaj.

Za rukometašice i trenere Klub je lani izdvojio oko 2,4 milijuna kuna, odnosno oko 26 posto više nego prethodne godine. Iznos sponzorstva kompanija Podravka podignula je s pet na osam milijuna kuna jer su ambicije bile da rukometašice igraju skupinu Lige prvaka, što se i ostvarilo.

Premda je RK Podravka u gotovo stopostotnom vlasništvu Grada Koprivnice, njegova sudbina posve ovisi o glavnom sponzoru – koprivničkoj prehrambenoj kompaniji.


Tagovi: FINANCIJE RK PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO