Podravka proizvela 100 tona opasnog otpada. Objasnili su o čemu je riječ

Objavljeno, 29. svibnja 2022. Zeleno
# Foto: PODRAVKA / Tvornice u industrijskoj zoni Danica
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka je lani potrošila oko 6,2 milijuna kubika prirodnog plina, što je gotovo 4 posto više nego godinu ranije. Istodobno, potrošeno je i 1600 kubika dizela, odnosno 6,6 posto više.

U Podravki tumače kako je veća potrošnja prirodnog plina posljedica velikog remonta kotlovnice za proizvodnju pare na biomasu (drvna sječka). Podravka, dakle, godišnje na plin – prema gruboj računici – troši nešto manje od 20 milijuna kuna.

“Odrađen je lani veliki remont koji je zbog specifičnosti trajao četiri tjedna i u tom razdoblju nije bilo proizvodnje pare iz sječke, već se ona proizvodila iz kotlovnice na plin, što je dovelo do povećane potrošnje zemnog plina u odnosu na 2020. godinu”, ističu u koprivničkoj kompaniji.

Potrošeno manje vode

Instalirani kapacitet kotlovskog postrojenja, odnosno ložišta je 3300 kilovatsati, uz maksimalnu proizvodnju pet tona pare na sat. U uvjetima redovitog održavanja i planiranih zastoja (čišćenja) moguće je proizvesti 27.000 tona na godinu.

Kako su potrebe tvornica u industrijskoj zoni Danica oko 50.000 tona pare na godinu, razlika se proizvodi iz parne kotlovnice ložene zemnim plinom.

Prema postojećim zakonskim propisima i vodopravnim dozvolama, provedeno je i pročišćavanje i pretpročišćavanje otpadnih voda

Potrošnja dizela je prošle godine godini porasla u odnosu na usporedno razdoblje jer je lani bilo znatno više isporuka robe kupcima u usporedbi s predlanjskom godinom koja je bila specifična zbog situacije
uzrokovane epidemijom Covida.

Prema izvještaju o održivom razvoju, Podravka je lani potrošila oko 530.000 kubika vode, što je oko 8 posto manje nego godinu ranije. Istodobno je proizvedeno oko 4000 tona otpada, odnosno oko 5 posto manje.

Opasan otpad

Ipak, Podravka je lani povećala količinu opasnog otpada kojeg je bilo otprilike 100 tona. Otkud opasni otpad, objasnili su u kompaniji.

“Opasni otpad u kontekstu Podravke odnosi se na ambalažu od kemikalija, elektronički otpad, otpadne kemikalije, otpadna maziva ulja, izolacijski materijal, fluorescentne cijevi i slično.

Razlog povećanju opasnog otpada lani je kompletno čišćenje separatora na lokaciji Tvornice dječje hrane i kremnih namaza, a u svrhu ispitivanja vodonepropusnosti sustava odvodnje.

Isto tako, prema postojećim zakonskim propisima i vodopravnim dozvolama, provedeno je i pročišćavanje i pretpročišćavanje otpadnih voda Podravke”, naglašavaju u koprivničkoj tvrtki.


Tagovi: ENERGIJA NAFTA OPASNI OTPAD PLIN PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO