Podravka prodaje tvornicu Vegete u Africi u koju su ‘ulupali’ 100 milijuna kuna

Objavljeno, 04. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Svečanost otvorenja tvornice Vegete u Tanzaniji u veljači 2017. godine
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka ove godine prodaje zemljište i objekte knjigovodstveno vrijedne oko 20 milijuna kuna.

Od ukupnog iznosa zemljišta i zgrada namijenjenih prodaji, najveći iznos od 11,5 milijuna kuna odnosi se na zemljište i zgrade u Poljskoj, odnosno bivšu tvornicu Vegete u Kostrzynu na poljsko-njemačkoj granici. Tu su i zemljište i objekti u Tanzaniji vrijedni oko 1,24 milijuna kuna.

U propaloj tvornici u Tanzaniji, koja nije pošteno ni zaživjela, prodaje se i oprema u proizvodnom postrojenju knjigovodstveno vrijedna blizu tri milijuna kuna. Tvornica je otvorena u veljači 2017. godine u posljednjim danima mandata tadašnjeg predsjednika uprave Podravke Zvonimira Mršića.

Tvrtka Vegeta Podravka Ltd Tanzania s tvornicom u mjestu Bagamoy više ne postoji te je njezin naziv promijenjen u FoodPro ltd i sjedište joj je u gradu Dar es Salaamu. Podravka je zbog gašenja tvornice i financijskih dubioza novu tvrtku FoodPro morala dokapitalizirati kreditom i kamatama u bruto iznosu od čak 57,3 milijuna kuna.

Osim toga, dodatno je na račun tvrtke morala uplatiti iznos od 2,1 milijun kuna. Procjenjuje se da je avantura u Tanzaniji Podravku na koncu stajala oko 100 milijuna kuna. Oprema i zgrada stajali su pak oko 30 milijuna kuna.


Tagovi: AFRIKA PODRAVKA TANZANIJA TVORNICA VEGETE

NEDAVNO OBJAVLJENO