ISTRAŽUJEMO POZADINU SPORA

Podravka, Pevec, vlasnik tvornice vrećica, mešetari: svi zapeli za staro skladište

Objavljeno, 09. srpnja 2019. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Trgovački centar Pevec u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački div Pevec morat će poduzeću Bineko iz Koprivnice platiti odštetu od 638.000 kuna i čak 140.000 kuna sudskih trošova zbog devastiranja poslovnog prostora koji su bili zakupili još potkraj 2005. godine.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju će se Pevec žaliti. No, postane li presuda pravomoćna, Pevec bi Bineku mogao platiti ukupno više od 1,5 milijuna kuna s kamatama! I to zbog grijeha bivšeg poslovodstva koje je vodio bračni par Pevec.

Bineko su bili osnovali koprivnički burzovni i nekretninski mešetari Zoran Bijač (BI), Nevio Prlog (NE) i Darko Kolarek (KO). Prlog je još ranije izašao iz suvlasništva, a poduzeće je početkom godine podijeljeno na dva dijela.

Jedan dio s bivšim Pevecovim centrom na Danici koji je predmet spora preuzeo je Jozo Vujeva, vlasnik uspješne tvornice papirnatih vrećica Vemo Trade. Prema poslovnim knjigama, temeljni kapital je oko 550.000 kuna, a poduzeće je zadržalo staro ime kao akronim imena i prezimena trojice osnivača.

Otišli u Virje

Vujeva taj prostor, po svemu sudeći, planira iskoristiti kao suport svojem ambalažerskom poduzeću, i to vjerojatno kao skladište. Postane li presuda protiv Peveca pravomoćna, neplanirano će mu ‘kapnuti’ još oko 1,5 milijun kuna.

U stari Pevec na servisnoj cesti prema Danici lani je ušla Podravka koja je odlučila naprasno napustiti unajmljeno skladište u novom trgovačkom centru Peveca koji je u vlasništvu grada, odnosno Komunalca. Podravka je pak, kako se šuška, ovaj put unajmila napuštene poslovne prostore u Virju i tamo će preseliti skladište iz Binekova prostora u Koprivnici. Zašto baš u Virje – nije poznato.

Ostatak nekretnina koje su bile u vlasništvu Bineka – poput atraktivnih lokala u središtu Koprivnice – prenesene su na novo poduzeće Taurus invest čiji su suvlasnici stari partneri Darko Kolarek i Zoran Bijač. Temeljni kapital tog poduzeća iznosi 1,6 milijuna kuna.

Pevec je u staro skladište blizu koprivničke industrijske zone Danice ušao još u ožujku 2001. godine, i to sklapanjem ugovora o zakupu s tadašnjim poduzećem Izvor u stečaju. No, potkraj 2005. taj prostor u stečajnom postupku kupuje poduzeće Bineko, pa Pevec s njima sklapa ugovor na sedam mjeseci.

U Pevecu se brane kako su Bineku nakon iseljenja potkraj 2006. poslovni prostor predali “isključivo u stanju u kojem su ga primili u trenutku ulaska u posjed i zakup 2001. godine”. Paletne regale i police montirali su, kažu, oni prije nego što je Bineko kupio prostor, pa su ih imali pravo i odnijeti nakon što su se iseljavali.

No, Bineko je uspio dokazati kako im Pevec “nije predao poslovni prostor u stanju u kojem ga je preuzeo, već je uklonio montažno skladište neto površine 1350 kvadrata, kiosk glavnog ulaza u objekt i sva montažna priručna skladišta”.

Još je dug put

Također, na više je mjesta “pokidao i oštetio metalnu ogradu kruga, krov objekta, veći broj vanjskih i unutrašnjih staklenih površina, metalnih ulaznih vrata u objekt, uklonio dio elektroinstalacija i gotova sva rasvjetna tijela u objektu te skinuo i uklonio sve viseće grijače zraka”. Šteta je po ovlaštenom sudskom vještaku procijenjena na oko 638.000 kuna.

Uzalud je Pevec tijekom sudskog postupka dokazivao da je sve što je uklonio iz poslovnog prostora zapravo bilo njegovo. Sud nije uvažio njihove argumente. Pevec je pokušao dokazati i kako je Bineko svoja potraživanja trebao prijaviti u stečajnu masu starog Peveca, ali ni to im nije prošlo.

Bineko je naveo kako je, nakon što je primijetio da oni ruše i odnose skladište, “dopisom od studenog 2006. godine upozorio Pevec na obvezu povrata prostora u stanju u kakvom ga je i preuzeo, ali Pevec se na to oglušio”. Nakon toga, podnijeli su tužbu, ali tvrtka Pevec 2009. godine završava u stečaju pa se formalno-pravno sve komplicira.

Otprilike 13 godina nakon tužbe, pala je prva nepravomoćna presuda. No, čini se kako bi do pravomoćnosti ipak trebalo još malo pričekati.


Tagovi: BINEKO PEVEC PRESUDA SKLADIšTE

NEDAVNO OBJAVLJENO