Podravka otvorila najmoderniju industrijsku pekaru u državi

Objavljeno, 11. srpnja 2024. Vijesti
# Foto: ŽITO / Nova tvornica kruha i peciva u Mariboru
AUTOR
Redakcijski tekst

Grupa Podravka svečano je otvorila modernizirani pogon pekare tvrtke Žito u Mariboru.

Žito, pekarska industrija iz Slovenije koja je dio grupe Podravka, investicijom vrijednom devet milijuna eura povećalo je tako proizvodne kapacitete i automatizirala proizvodnju. Investicija je dio višegodišnjeg procesa zaokreta Žita, kojim su stvoreni uvjeti za dugoročno održivo i uspješno poslovanje.

Tijekom cijelog procesa, od početka 2022. do kraja 2024. godine, investicije grupe Podravka u Žito će iznositi više od 26 milijuna eura, što je veći iznos investicija nego u prethodnih šest godina, od 2016. pa do 2021. godine.

Na svečanosti u Mariboru, uz Podravkine i Žitove menadžere, bio je i slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han koji je koprivničkoj kompaniji čestitao i zahvalio na vrijednoj investiciji.

Dizanje kruha

„Modernizacijom Žitove pekare Maribor povećavamo kapacitete proizvodnje kruha i peciva za 30 posto, a udvostručujemo i kapacitete pečenja. Time idemo prema postizanju statusa najveće moderne pekare u Sloveniji.

Noviteti predstavljaju važan korak prema automatizaciji proizvodnje i boljoj kontroli kvalitete proizvodnje pekarskog peciva, kruha i slastica. Sve to donosi brojne pozitivne učinke za tvrtku, zaposlenike te naše potrošače i kupce“, rekao je Tomislav Bujanović, generalni direktor Žita.

Investicije koje su provedene u sklopu pekare Maribor uključuju komoru za automatsko dizanje kruha, liniju za proizvodnju pekarskog peciva te nove uređaje poput dvoetažne tunelske peći za pekarsko pecivo, hladne spirale i dva tunela za zamrzavanje peciva.

Također, uspostavljena je linija za automatsko pakiranje peciva i kruha te kotlovnica i strojarnica za kompresorsku postaju.

„Danas možemo reći da smo svim investicijama koje smo dovršili u ove tri godine Žitu osigurali priliku za uspješnu budućnost. No, na toj prilici treba uporno i svakodnevno raditi. Pred nama je još mnogo važnih zadataka, a svode se na okretanje potrošaču i samo potrošaču.

Zaokret Žita

Biti brz, skratiti vrijeme reakcije na potrebe potrošača, još bolje shvatiti njihove potrebe i ne činiti nikakve kompromise na kvalitetu ciljevi su kojima se moramo voditi. Kao što svi u grupi Podravka znaju, sve poslove treba obaviti i sve proizvode proizvesti na najbolji mogući način te uz najbolju kvalitetu.

U konačnici, a u ime cijelog poslovodstva Žita, najavljujem puno rada te potpunu usmjerenost na kupce, tržište i potrošače“, dodala je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

Grupa Podravka prepoznala je pekarstvo kao jednu od strateški važnih proizvodnih kategorija, a ulaganja u Mariboru dio su snažnog investicijskog ciklusa Grupe, kao i procesa nazvanog Zaokret Žita. Proces je rezultirao transformacijom Žita u modernu pekarsku industriju.

Konsolidirana je proizvodnja, povećana učinkovitost i produktivnost, a optimiziran je i asortiman. Uz investicije u Mariboru, značajna je bila i prošle godine predstavljena investicija u novu automatiziranu liniju za proizvodnju kruha u pekari Vič u Ljubljani.


Tagovi: MARIBOR PEKARA PODRAVKA žITO

NEDAVNO OBJAVLJENO