Podravka ostvarila najveću dobit u povijesti

Objavljeno, 28. veljače 2024. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Martina Dalić i Andrej Plenković u novoj tvornici tjestenine
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je lani ostvarila 714 milijuna eura prihoda od prodaje i više od 66 milijuna eura neto dobiti koja je uvjerljivo najveća u povijesti.

Kad se iz te dobiti isključe državne porezne olakšice zbog ulaganja, neto dobit je 47 milijuna eura, što je 14 posto više nego predlani. Podravkina dobit iznosi 24 milijuna, a Belupova 23 milijuna eura. Prihodi su veći za 7 posto.

Prodaja Vegete rasla je za 4,3 posto, Juha za 12 posto, a jedini gubitnik je Riba (Eva) čija je prodaja manja za dva posto nego predlani. Lijekovi na recept rasli su za gotovo 13 posto, a bezreceptni za blizu 14 posto.

Lani je u grupi prosječno bilo zaposleno oko 6230 radnika, što je 230 manje nego pretprošle godine. Njihova prosječna neto plaća iznosila je 1080 eura (bez neoporezivih primitaka) i bila je veća za 65 eura u odnosu na prethodnu godinu.

U matičnoj tvrtki Podravka d.d. lani je bilo u prosjeku 3250 zaposlenih (otprilike isto kao predlani). Njihova prosječna neto plaća iznosila je 920 eura (bez neoporezivih primitaka), što je 76 eura više nego tijekom 2022. godine.

Čelnica Podravke Martina Dalić podsjetila je kako su plaće od prosinca snažno rasle.

“Neto plaća radnika Podravke za prosinac bila je prosječno oko 19 posto veća nego za prosinac predlani te gotovo 52 posto veća nego za prosinac 2020. godine.

Time smo uspjeli održati rast plaća većim od inflacije, ali, vjerujem, ispraviti i brojne nepravde u odnosima plaća koje su radnike Podravke mučile godinama“, zaključila je Podravkina šefica.


Tagovi: 2023 DOBIT PLAćE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO