RAST PRIHODA

Podravka ostvarila blizu 200 milijuna kuna dobiti i uz osjetno veće troškove radnika

Objavljeno, 30. listopada 2019. Financijer
# Foto: PODRAVKA
AUTOR
Redakcijski tekst

Grupa Podravka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 3,34 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je rast od 4,4 posto, te 194 milijuna kuna neto dobiti uz rast od 4,5 posto.

Troškovi radnika istodobno su iznosili 778 milijuna kuna i bili su veći za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. “Viši troškovi osoblja rezultat su planiranog poboljšanja materijalnih prava zaposlenika”, navode u koprivničkoj kompaniji.

Neto dobit Podravkine prehrambene divizije iznosila je 133 milijuna kuna i bila je gotovo osam posto niža nego lani. Belupo je istodobno ostvario 61 milijun kuna čistog profita, što je gotovo 50 posto više nego u istom razdobju prošle godine.

Zvijezde Podravkina devetomjesečnog poslovanja svakako su kategorije Ribe, čija je prodaja rasla više od 18 posto, te Dječje hrane s rastom od gotovo devet posto.

Pad u Turskoj

Segment prehrane ostvario je oko pet posto veću prodaju koja je iznosila 2,55 milijardi kuna, a farmacija je rasla gotovo osam posto te je zabilježila 688 milijuna kuna prodajnih prihoda.

Promatrano po tržištima, koprivnička kompanija ostvaruje rast prodaje u gotovo svim zemljama. Podravka ima problema s tržištem Rusije na kojem je ostvaren pad od tri posto “usljed niže prodaje kategorije Zamrznuto povrće povezano s problematikom nabave sirovina od dobavljača iz Srbije te niže prodaje trgovačke robe”.

No, zato u Rusiji blista Belupo čija je prodaja na tržištu Istočne Europe veća za čak 23 posto “zahvaljujući kontinuiranoj potražnji za Belupovim proizvodima te pomakom dijela prodajnih aktivnosti iz studenog i prosinca na ranije razdoblje”.

Ipak, Belupo je ove godine izgubio gotovo sve prihode u Turskoj jer je “u segmentu Farmaceutike pad prihoda posljedica promjene zakonske regulative na tržištu Turske”.


Tagovi: DOBIT PODRAVKA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO