Podravka ostvarila 370 milijuna kuna dobiti: ‘Povećali smo plaće 14 posto’

Objavljeno, 28. veljače 2023. Financijer
# Foto: PODRAVKA / Predstavljen novi Podravkin pogon za ajvar u tvornici Kalnik u Varaždinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka je lani ostvarila 5 milijardi kuna poslovnih prihoda (rast od 8,5 posto) i 370 milijuna kuna neto dobiti (rast od 19,5 posto).

Financijske izvještaje usvojio je danas Nadzorni odbor koprivničke kompanije. U izvještajima je istaknuto kako su rezultati bili pod snažnim utjecajem inflacije, zbog čega je kompanija morala dizati cijene svojih proizvoda.

“Grupa Podravka je početkom prvog kvartala na internacionalnim tržištima korigirala cijene prehrambenih proizvoda u rasponu od 7 do 10 posto. U Hrvatskoj su cijene prehrambenih proizvoda lani povećane krajem drugog kvartala.

Na ostalim tržištima cijene su korigirane i tijekom trećeg kvartala, te je cjelokupna korekcija cijena bila u rasponu od 5 do 7 posto“, objasnili su u Podravki.

Istaknuto je i kako su lani plaće i primanja radnika povećani u dva navrata, pa je prosječna neto plaća radnika Podravke u prosincu lani bila 14 posto veća nego u prosincu predlani.

“Podravka mjesečno isplaćuje neoporezive dodatke koji uvećavaju neto plaću i zajedno s njom čine neto primitke koji se isplaćuju radniku. Sukladno tome, prosječni neto primitci isplaćeni u prosincu lani bili su 18 posto veći nego u prosincu predlani”, rekli su u tvrtki.

Prodaja Vegete lani je rasla skromnih 0,3 posto, a prodaja ribljih konzervi pala je za 2,5 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Prodaja juha zato je bila 13 posto viša. Belupovi bezreceptni lijekovi (Lupocet, Neofen…) imali su 13,6 posto veću prodaju, a lijekova na recept prodano je 5,3 posto više.

Belupo je, unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, na tržištima Istočne Europe (primarno Rusije) lani imao 4,1 posto veću prodaju nego predlani. No, prodaja Podravke u Rusiji i Ukrajini pala je za 39 posto.


Tagovi: 2022 DOBIT PODRAVKA PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO