KONAČNA ODLUKA U SIJEČNJU

Podravka opet u igri za Ledo. Čini se da ih je na to nagovorila Vlada

Objavljeno, 16. studenoga 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Medvjedići Lino i Ledo uskoro bi mogli biti dio iste obitelji
AUTOR
Robert Mihaljević

Čini se kako se Podravka vratila u igru za preuzimanje tvrtke Ledo, i to nakon što je u prvom krugu navodno ponudila premalo pa ispala iz igre.

Proces dubinskog snimanja Leda trebao bi okončati do sredine prosinca, a prema posljednjim informacijama najozbiljniji konkurenti za preuzimanje bili su norveška Orkla, američki Nomad foods i češki Emma capital.

No, Poslovni je u ponedjeljak objavio kako se u igru ipak vraća i Podravka. O tome je navodno bilo riječi na sjednici NO-a Podravke u ponedjeljak.

Prema neslužbenim informacijama, Podravka je u prvom krugu za Ledo bila spremna izdvojiti oko 450 milijuna eura, odnosno oko tri milijarde kuna. Planirano je da dio namakne kreditom, a dio dokapitalizacijom u kojoj bi sudjelovali mirovinci, ali ne i država.

U tom slučaju Podravka bi provela tihu privatizaciju jer bi državni udjel s 25 posto mogao pasti na manje od 20 posto. No, pitanje je može li se Podravka natjecati s američkom, norveškom i češkom kompanijom.

OBVEZUJUĆE PONUDE U SIJEČNJU

Oni su, navodno, već uputili neobvezujuće ponude koja je osjetno više od Podravkine, a spekulira se o blizu 600 milijuna eura, odnosno oko 4,5 milijarde kuna. Toliki je, primjerice, Podravkin godišnji prihod.

Ako se Podravka doista vratila u igru za Ledo, onda je poticaj za to vjerojatno došao od politike, odnosno Vlade RH koja, kako se neslužbeno može čuti, želi da Ledo ostane u hrvatskim rukama.

No, Fortenova grupa svoju tvrtku prodaje isključivo kako bi konsolidirala nezavidnu financijsku situaciju i smanjila golemi dug. U tom slučaju presudna će biti ponuđena cijena.

Može li Podravka ponuditi više od Nomad foodsa i Orkle za Ledov biznis sladoleda i zamrznute hrane u Hrvatskoj, Srbiji i BiH? Na to pitanje odgovor bismo trebali dobiti najkasnije u siječnju.


Tagovi: LEDO PODRAVKA PREUZIMANJE VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO