Podravka objavila prodaju u prvih šest mjeseci. Nije dobro i neće biti dobro

Objavljeno, 22. srpnja 2022. Financijer
# Foto: ČITATELJ / Podravkina panceta u Intesparu košta kao suho zlato
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka je u prvom polugodištu ostvarila oko 2,42 milijarde kuna prihoda od prodaje, što je 8,8 posto više nego istom razdoblju lani.

Neto dobit iznosila je oko 195 milijuna kuna: Podravka d.d. ostvarila je profit od 136 milijuna (0,5 posto manje), a Belupo 59 milijuna kuna (3,2 posto niže).

Belupova kategorija lijekova na recept ostvarila je 8,8 milijuna kuna, odnosno 2,6 posto niže prihode, uslijed pada prodaje dermatoloških lijekova, ponajviše na tržištu Rusije. Na tržištu istočne Europe kojim dominira Rusija Podravkina je prodaja pala 27 posto, a Belupova 34,5 posto.

Inflacija od 12 posto

Inflacija u Hrvatskoj desgnula je u lipnju 12 posto na godišnjoj razini. S druge strane, Podravka je priznala kako je u prvom kvartalu digla cijene svojih proizvoda.

“Kako bi se do određene mjere ublažio negativan utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata, Grupa Podravka je početkom prvog kvartala na svojim tržištima korigirala cijene prehrambenih proizvoda u rasponu od sedam do deset posto“, otkrili su iz kompanije.

Prodaja po kategorijama / Izvor: Podravka, srpanj 2022.

No, Podravka je i kasnije, tijekom drugog kvartala drastično dizala cijene određenih kategorija proizvoda, primjerice mesni program, pa se može zaključiti kako je ta korekcija u konačnici, u prvih šest mjeseci, i viša od 10 posto. A to znači da je Podravkina prodaja u prvom polugodištu količinski podbacila.

“Utjecaj rasta cijena sirovina i materijala još se uvijek nije u cijelosti odrazio u troškovima poslovanja u prvoj polovici 2022. zbog korištenja zaliha sirovina i materijala nabavljenih po nižim cijenama u prethodnom razdoblju.

Drastičan rast cijene plina

Cijene koje su u proteklim mjesecima ostvarene u postupcima nabave, a koje definiraju troškove proizvodnje u narednih 6 do 12 mjeseci, više su 5 do do 30 posto u odnosu na kraj 2021. godine, odnosno više su 32 posto do 75 posto u odnosu na usporedno razdoblje.

Zato se u drugoj polovici 2022. godine očekuje dodatan negativan utjecaj kretanja cijena sirovina i materijala u segmentu prehrane u odnosu na prvu polovicu godine. S druge strane, cijene energenata (plin i struja) su u konstantnom rastu.

Trenutna tržišna cijena plina za novu plinsku godinu koja počinje 1. listopada je do sedam puta veća nego trenutno ugovorena, što stavlja veliki pritisak na rast troškova”, upozorili su iz Podravke.


Tagovi: 2022 6 MJESECI PODRAVKA PRODAJA RAST CIJENA

NEDAVNO OBJAVLJENO