EUROPSKI NOVAC

Podravka iz tvorničkog biootpada razvija nove prehrambene proizvode

Objavljeno, 28. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon koprivničke Podravke u Varaždinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka je dobila europski novac za jedinstven istraživački projekt koji bi mogao dovesti do novih proizvoda i tehnologija u koprivničkoj kompaniji.

Ukratko, Podravka istražuje mogućnost da se iz biootpada koji nastaje nakon industrijske prerade povrća u njihovoj tvornici Kalnik u Varaždinu razviju novi, inovativni prehrambeni proizvodi.

Osim toga, projektom će se istražiti i potencijal korištenja takvog otpada iz tvornica kao gorivo za proizvodnju energije u bioplinarama.

Podravkin projekt “Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća” ukupno je vrijednom 6,9 milijuna kuna, a iz EU fonda stiže bespovratnih 3,1 milijun kuna.

Projekt će se provoditi dvije godine, a cilj je “istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine tvornice u Varaždinu za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda”.

“Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje”, domeću u koprivničkoj tvrtki.

Podravka očekuje da će taj projekt iznjedriti patente i nove prehrambene brandove te povećati efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju novih proizvoda.

Podravka je prije nekoliko godina počela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u Podravkinim tvornicama, osobito u pogonu za preradu povrća u Varaždinu i rajčice u Umagu.

U početnoj analizi korišteni su publicirani znanstveni radovi iz tog područja. Preliminarnim ispitivanjima Podravkin je istraživački tim utvrdio “postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda”.

Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna istraživanja većeg opsega, Podravka je u veljači 2020. sa svojim projektom aplicirala za sredstva EU fondova u okviru objavljenog poziva Ministarstva gospodarstva.

“Ovo je prvi istraživački projekt Podravke koji će se sufinancirati iz fondova EU. Vjerujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija”, istaknula je dr. sc. Jasmina Ranilović, voditeljica projekta i direktorica sektora Istraživanje i razvoj Podravke.


Tagovi: BIOOTPAD EU PROJEKT PODRAVKA TVORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO