Podravka isplaćuje rekordnu dividendu: državi 5,7 milijuna eura

Objavljeno, 02. travnja 2024. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Premijer Andrej Plenković i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka će ove godine svojim dioničarima isplatiti najveću dividendu u povijesti.

Uprava kompanije predložila je dividendu od 3,20 eura po dionici. Lani je iznosila 2,65 eura, pa će ovogodišnja biti 21 posto viša. O tom prijedlogu raspravljat će i Nadzorni odbor kompanije na sjednici u četvrtak.

Mirovinskim fondovima, koji drže oko 51 posto dionica Podravke, bit će isplaćeno 11,6 milijuna eura. Država će pak putem svojih fondova izvući oko 5,7 milijuna eura. Dobro će proći i Mesna industrija Braća Pivac koja će dobiti oko 1,2 milijuna eura.

Odluku o isplati dividende mora potvrditi glavna skupština dioničara Podravke koja bi se trebala održati u svibnju. Tvrtka za isplatu dividende planira izdvojiti ukupno oko 22,5 milijuna eura.

Podravka je lani ostvarila 714 milijuna eura prihoda od prodaje i više od 66 milijuna eura neto dobiti koja je uvjerljivo najveća u povijesti. Kad se iz te dobiti isključe državne porezne olakšice zbog ulaganja, stvarna neto dobit je 47 milijuna eura.

Podravkina dobit iznosi 24 milijuna, a Belupova 23 milijuna eura. Kako se dividenda isplaćuje iz neto dobiti tvrtke majke, Podravke d.d., ispada kako će gotovo sva lanjska dobit završiti na računima dioničara.


Tagovi: DIVIDENDA PODRAVKA REKORD

NEDAVNO OBJAVLJENO