USVOJENI FINANCIJSKI REZULTATI

Podravka isplaćuje dividendu, najviše novca opet ide državi

Objavljeno, 30. travnja 2021. Financijer
# Foto: ŽUPANIJA / Andrej Plenković ispred Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je u petak usvojila revidirane financijske izvještaje za prošlu godinu te je odlučila isplatiti dividendu iz ostvarene dobiti.

Na zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora predloženo je skupštini da se svakom dioničaru isplati 9 kuna bruto dividende po dionici.

“Odobrava se isplata dividende dioničarima Podravke u bruto iznosu od 9 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju SKDD-a na dan 29. srpnja.

Gomilanje zaliha

Tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 27. kolovoza ove godine (dan isplate – payment date)”, navode u Podravki.

Podravka grupa ostvarila je lani 249 milijuna kuna, a Podravka d. d. 194 milijuna kuna neto dobiti. Država s oko 25 posto udjela povući će najveći iznos dividende: oko 16 milijuna kuna.

Uprava i NO usvojili su i kvartalne rezultate za prva tri mjeseca ove godine. Prema tim brojkama, prodaja Podravke u siječnju, veljači i ožujku pala je čak 12 posto u odnosu na isti kvartal lani.

Ukupna prodaja grupe iznosila je 1,08 milijardi kuna. U Podravki tumače kako je pad zabilježen zbog iznimnog rasta u lanjskom kvartalu i gomilanja zaliha kod građana zbog straha od pandemije.

Žito i Lagris u problemu

No, dobit je u ovogodišnjem kvartalu iznosila 105 milijuna kuna, što je 18 posto više nego lani: Podravka je u plusu 81 milijun, a Belupo 24 milijuna kuna.

U prva tri mjeseca ove godine najviše je pala prodaja Podravkinih bezreceptnih lijekova (prije svega Lupocet i Neofen) – čak 37 posto. Dalje slijedi pad Ribe (22 posto), slovenskog Žita i češkog Lagrisa (20), Mesnog programa i pašteta (18,5), Vegete (5,5), Dječje hrane (3,5 posto).

No, valja biti pošteni i reći kako su u istom kvartalu lani kategorije zabilježile sljedeći enorman rast prodaje: Bezreceptni lijekovi 55 posto, Riba 31, Meso i paštete 44, Žito i Lagris 14, Dječja hrana 14, Vegeta 21 posto.

Po tome ispada kako su pad prodaje u odnosu na pretkriznu 2019. godinu zabilježili jedino Žito i Laris.

PLENKOVIĆ O DIVIDENDI

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković boravio je u petak u Koprivnici. Na pitanje je li primjereno da država kao najveći dioničar putem dividende izvlači novac iz Podravke s obzirom na novi investicijski ciklus i niske plaće radnika uz pogonima, premijer je naglasio kako je Podravka stabilna i uspješna kompanija.

„Koliko znam, plaće su nedavno porasle, a skočila je i cijena dionice. Podravkini rezultati su dobri, tvrtka posluje stabilno“, odgovorio je Plenković.


Tagovi: DIVIDENDA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO