PREZENTACIJA ZA INVESTITORE

Podravka ima više tvornica u Sloveniji nego u Hrvatskoj

Objavljeno, 12. listopada 2020. Financijer
# Foto: PODRAVKA / Tvornica u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Podravka je prošli tjedan sudjelovala na virtualnoj investitorskoj konferenciji The finest CEElection u organizaciji Erste banke na kojoj se predstavilo oko 70 kompanija iz Europe.

Na konferenciji predstavljeni su rezultati poslovanja Podravke lani i u prvih šest mjeseci ove godine i utjecaj epidemije na poslovne brojke.

“U ožujku je zabilježena povećana potražnja za nekim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, pa je nastavljen pozitivan poslovni trend i rast prihoda od prodaje iz prva dva mjeseca.

“No, lockdown uveden sredinom ožujka negativno je utjecao na prihode od prodaje.

Dogodilo se zatvaranje gastro kanala, kraće radno vrijeme supermarketa i ljekarni, ograničavanje broja kupaca, ograničavanje broja medicinskih postupaka u bolnicama, ograničavanje broja posjeta suradnika liječnicima i farmaceutima, zabrana kretanja, zatvaranje granica.

Ublažavanje mjera počelo je sredinom svibnja, ali stvarni učinak uvođenja lockdowna na prihode od prodaje ne mogu se jasno procijeniti”, navela je Podravka u prezentaciji.

Investitorima je prezentirana i vlasnička struktura kompanije prema kojoj mirovinski fondovi drže ukupno 52,7 posto dionica, a država 25,5 posto. Naglašeno je kako Podravka ima čak 24 tvornice: deset u Hrvatskoj, 12 u Sloveniji te po jednu u BiH i Češkoj.

Tvornice u Sloveniji Podravka je dobila preuzimanjem tamošnje tvrtke Žito.

Prezentirana je i snaga brandova na tržištima regije. Vegeta je tako tržišni lider u kategoriji univerzalnih dodataka jelima u regiji Adria te Slovačkoj, druga je u Poljskoj i Češkoj, a treća u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Juhe su pak prve po prodaji na tržištima Hrvatske i BiH, druge u Srbiji, a tek četvrte u Sloveniji.


Tagovi: PODRAVKA SLOVENIJA TVORNICE

NEDAVNO OBJAVLJENO