Podravka i Belupo povećali primanja radnika za 26 posto

Objavljeno, 14. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Svečano obilježavanje početka radova na novoj tvornici tjestenine u Podravki
AUTOR
Redakcijski tekst

Pregovarački timovi Podravke i Belupa te triju sindikata završili su u srijedu pregovore o većim plaćama.

Izmjene kolektivnog ugovora uključuju povećanje osnovne plaće sa sadašnjih 253,50 eura na 260 eura te povećanje fiksnog dodatka sa sadašnjih 67,69 eura na 100 eura, čime će se bruto plaće na tarifi prosječno povećati za 5 posto, a neto 4,3 posto. Povećanja stupaju na snagu 1. srpnja.

Također, do kraja lipnja svim će radnicima biti isplaćen i jednokratni dodatak na plaću od 82,76 eura neto. Osigurat će se i više sredstava za dodatno zdravstveno osiguranje zaposlenicima te će se ta beneficija upisati kao pravo radnika u kolektivni ugovor.

Intenzivno se nastavlja i s radom na izradi novog sustava plaća, a poslodavac i sindikati krajem lipnja ove godine otvorit će i novi krug kolektivnih pregovora zbog dogovora oko novog sustava plaća, koji bi se trebao finalizirati do kraja srpnja.

Ksenija Horvat (PPDIV), šefica Podravke Martina Dalić, Martinka Marđetko Vuković (HUS), Marijan Slukić (SINPOD) i čelnik Belupa Hrvoje Čeović / Foto: Podravka

Plaće radnika u Podravki i Belupu porast će od srpnja za oko pet posto. Kada u obzir uzmemo i ranija povećanja, Podravka je u proteklih 15 mjeseci uspjela povećati plaće za 22 posto, a primanja za 26 posto.

Osobito sam zadovoljna da smo pronašli mehanizam kroz koji će radnici s najmanjom plaćom dobiti relativno najveće povećanje. Stoga zahvaljujem svim predstavnicima sindikata na konstruktivnom dijalogu i postignutom dogovoru“, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

“Drago mi je da smo uspješno završili još jedan krug pregovora oko povećanja plaća radnicima, posebice što će ovo povećanje najviše osjetiti upravo oni radnici koji imaju najmanje plaće”, rekla je Ksenija Horvat, predsjednica PPDIV-a Podravke.


Tagovi: BELUPO PLAćE PODRAVKA PRIMANJA RADNICI SINDIKATI

NEDAVNO OBJAVLJENO