KAD SE POLITIKA IGRA KOMPANIJOM

Podravka gradi tvornicu u Mostaru, a želi ugasiti pekmezaru u Koprivnici

Objavljeno, 06. lipnja 2020. Komentari
# Foto: RTV HB / Screenshot / Plenković, Čović, Pucar i lokalni župnik pjevaju pjesmu Moja Heregovina na gradilištu nove tvornice u Mostaru
AUTOR
Robert Mihaljević

Izgradnja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Hercegovini uzbudila je duhove u Podravini i Koprivnici.

Temeljni kamen za tvornicu kod Mostara u petak su položili premijer Andrej Plenković, šef hercegovačkog HDZ-a Dragan Čović i predsjednik uprave Podravke Marin Pucar. Bila je to svečanost s oporim mirisom politike.

Uglavnom, ta bi tvornica trebala prerađivati rajčicu, a i drugo povrće koje bi uzgajale braniteljske zadruge iz Hercegovine. To je, da se ne lažemo, politička odluka koju je potaknuo bivši ministar državne imovine Goran Marić, Hercegovac koji je najzaslužniji što je Pucar danas na čelu Podravke.

Nema previše smisla

Podravka će, dakle, tvornicu graditi jer joj je to naložila politika, odnosno HDZ. Tako to funkcionira u Hrvatskoj. Ista ta politika ima jasne političke interese zbog čega to čini: treba hrvatskom političkom korpusu pokazati da aktualna vlast u drugoj domovini u skrbi o njima.

Da je do kraja privatizirana, Podravka nikad ne bi gradila tvornicu za preradu povrća u BiH jer to nema previše tržišnog smisla. U toj zemlji, recimo, nema tradicije uzgoja rajčice, pa će koprivnička kompanija cijelu tu priču morati sama osmisliti od početka do kraja.

Istodobno dok su se sadila pokusna polja rajčice kod Mostara i pripemalo gradilište za novu tvornicu u Kruševu, na cesti prema Međugorju, Podravkina uprava obavljala je posljednje pripreme za selidbu pekmezare iz Koprivnice u Varaždin.

Pucarova uprava to je opravdala činjenicom da je varaždinska tvornica moderna i s velikim kapacitetima, a koprivnička mala i tehnološki zaostala. Čisti ekonomski interesi, dakle. To što je pekmezara simbol Koprivnice i Podravke jer je ta kompanija nastala upravo iz tog pogona – nije bilo važno.

Pekmez i ajvar

U slučaju Podravkine pekmezare, dakle, presudne su bile brojke, odnosno uštede i racionalizacija. U slučaju tvornice kod Mostara presudno je bilo nešto drugo – politička odluka da se pomogne hercegovačkim braniteljima.

Pekmezara, čini se, još nije preseljena, premda je to trebalo biti odrađeno do kraja prošle godine. Navodno je problem pekmez kuhati pod istim krovom pod kojim se ukuhava ajvar. Je li to doista tako – ne znamo.

No, znamo ovo. Nakon tvornice kod Mostara, nešto nismo sigurni da će Pucar i ekipa biti toliko hrabri da ustraju na odluci o selidbi pekmezare iz Koprivnice. Bilo bi to previše i za do bola strpljive i mirne Podravce.


Tagovi: MOSTAR PEKMEZARA PODRAVKA TVORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO