PROJEKT VRIJEDAN OKO 300 MILIJUNA KUNA

Podravka gradi novu tvornicu na četiri etaže za Kviki, Dolcelu i Lino

Objavljeno, 14. studenoga 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka će graditi novu tvornicu koktela u industrijskoj zoni u Koprivnici u koju bi se izmjestio stari pogon pokraj poslovnog sjedišta u Starčevićevoj ulici.

U javnu raspravu već je upućen elaborat zaštite okoliša za novu “tvornicu za proizvodnju slanog trajnog peciva, praškastih i ekstrudiranih proizvoda”. Izgradnja nove tvornice, a u budućnosti i planiranog velikog distributivno-logističkog centra na Danici sjajna je vijest za Podravku i Koprivnicu.

Na staroj lokaciji u Starčevićevoj ulici na životu je još jedino tvornica Kokteli u čijim se pogonima proizvode grickalice Kviki, slatki program Dolcela i dio dječje hrane, odnosno Lino žitarice. Pekmezara je preseljena u Tvornicu Kalnik u Varaždinu.

PRVA ETAPA MEGAPROJEKTA

Prema neslužbenim informacijama, nova tvornica i distributivno-logistički centar na Danici stajali bi čak 700 milijuna kuna. Usporedbe radi, u nove Belupove tvornice uloženo je više od 500 milijuna kuna, premda je sve trebalo stajati stotinjak milijuna kuna manje.

Prva etapa tog megaprojekta je tvornica Kokteli, koja bi navodno stajala između 300 i 400 milijuna kuna. Podravka bi njome dobila mnogo učinkovitiju tvornicu osjetno većeg kapaciteta te prostor za ulazak u nove programe.

Prema podacima koji su objavljeni u dokumentima za javnu raspravu o procjeni utjecaja na okoliš, gradila bi se uz tvornicu dječje hrane na prostoru površine 46.800 četvornih metara, a sama je građevina tlocrtne površine od 14.000 kvadrata.

Od toga će opipljivu korist imati i gradski proračun koji će uprihoditi milijune od komunalnog doprinosa, a kasnije i od komunalne naknade. Na novoj tvornici Belupa gradski je proračun za komunalni doprinos uprihodio čak šest milijuna kuna.

GRADU MILIJUNI U PRORAČUN

locrtna površina građevine s pratećim sadržajima iznosit će, dakle, 14.000 četvornih metara, a ukupna bruto građevinska površina je otprilike 21.000 kvadrata s visinom građevine od 23 metra s četiri korisne etaže: prizemljem, međukatom te I. i II. katom.

S obzirom na te građevinske gabarite, Grad Koprivnica za komunalni doprinos mogao bi dobiti otprilike isti iznos kao i za novu tvornicu Belupa. No, to je samo gruba procjena, a točan iznos znat će se nakon što se dovrše građevinski i izvedbeni projekt te ishodi građevinska dozvola.

Tvornica za proizvodnju slanog trajnog peciva, praškastih i ekstrudiranih proizvoda bila bi kapaciteta od 60 tona različitih proizvoda dnevno. Riječ je o slanom snack pecivu Kviki, praškastim proizvodima, kremama i kolačima Dolcela te žitaricama za djecu Lino.

Dnevno bi u tehnološki proces ulazile značajne količine prehrambenih sirovina: oko 8400 kilograma pšeničnog brašna, 4400 kg kukuruznog škroba, 4260 kg šećera, 1400 kg pšenične krupice, 780 kg Lino lade, 450 kilograma kakaa i drugih.

Nova tvornica trebala bi biti u funkciji tijekom 2022. godine. Što piše u elaboratu o procjeni utjecaja na okoliš možete pogledati u dokumentu dolje:


Tagovi: KVIKI PODRAVKA TVORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO