Podravka će uložiti oko 200 milijuna kuna u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj i inozemstvu ove godine.
Kako doznajemo u kompaniji, od tih ulaganja očekuje se pozitivan utjecaj na povećanje profitabilnosti poslovanja. U iduće dvije godine pak očekuju se kapitalni izdaci na razini od oko 500 milijuna kuna, u prosjeku po 250 milijuna godišnje.
U prvih devet mjeseci u pogone je investirano oko 100 milijuna kuna. Kompanija je, tako, investirala u liniju za proizvodnju povrtnih umaka; liniju za preradu voća, aseptik liniju i vakuum kotlove; poboljšanje tehnologije proizvodnje maka u tvornici Lagris u Češkoj; liniju za proizvodnju ekstrudiranih proizvoda u tvornici Koktel peciva.
Tu je i nastavak ulaganja u rekonstrukciju restorana Štagelj u koprivničkome prigradskom naselju Starigradu, čime se “stvaraju preduvjeti za komercijalizaciju objekta te omogućuje rast poslovnih prihoda”. Novac je uložen i u rekonstrukciju prostora za vaganje u tvornici krutih lijekova Belupa, čime se osigurava kontinuitet poslovanja.
No, posebno je zanimljivo novo ulaganje u Podravkinu tvornicu za preradu povrća Kalnik u Varaždinu. Tamo je preseljena cijela nova linija Tetra Pak iz Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, što bi trebalo “rezultirati konsolidacijom proizvodnje prerađevina na bazi povrća”.
Tim je riječima Podravka, de facto, priznala kako će svi kapaciteti za preradu povrća biti na jednome mjestu – varaždinskoj tvornici Kalnik u koju je proteklih godina u energetsku učinkovitost, nove linije, zdence s vodom i sigurnost uloženo više stotina milijuna kuna.
Još u proljeće demontirana je i premještena u Varaždin nova Tetra Pak A3 Flex proizvodna linija za rajčicu, a oko 30 radnika dobilo je ponudu da radi u varaždinskom Kalniku. Zanimljivo, u umašku je tvornicu bila instalirana tek prije tri godine, što je opet otvorilo spekulacije da Podravka gasi tvornicu u Umagu.
Radnici neslužbeno pričaju kako se ove godine rajčica vjerojatno zadnji put prerađivala u pogonu u Umagu. Od iduće godine, strahuju, sve će se preseliti u Varaždin. Inače, riječ je o jedinoj tvornici za preradu rajčice koja je počela s radom još 1911. godine. Dakle, prije 110 godina.
Gradsko vijeće još je ranije zonu u kojoj je Podravkina tvornica za preradu rajčice – koja je usred Umaga, uz more – urbanistički prenamijenila u prostor za turističko-hotelsku namjenu. Tamo se mogu graditi stanovi, apartmani, hoteli i rekreativne zone.
NEDAVNO OBJAVLJENO