KONSOLIDACIJA PRERADE POVRĆA

Podravka gasi tvornicu rajčice u Umagu, nova linija prebačena u Varaždin

Objavljeno, 09. studenoga 2021. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon za preradu rajčice u Umagu
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka će uložiti oko 200 milijuna kuna u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj i inozemstvu ove godine.

Kako doznajemo u kompaniji, od tih ulaganja očekuje se pozitivan utjecaj na povećanje profitabilnosti poslovanja. U iduće dvije godine pak očekuju se kapitalni izdaci na razini od oko 500 milijuna kuna, u prosjeku po 250 milijuna godišnje.

U prvih devet mjeseci u pogone je investirano oko 100 milijuna kuna. Kompanija je, tako, investirala u liniju za proizvodnju povrtnih umaka; liniju za preradu voća, aseptik liniju i vakuum kotlove; poboljšanje tehnologije proizvodnje maka u tvornici Lagris u Češkoj; liniju za proizvodnju ekstrudiranih proizvoda u tvornici Koktel peciva.

Tu je i nastavak ulaganja u rekonstrukciju restorana Štagelj u koprivničkome prigradskom naselju Starigradu, čime se “stvaraju preduvjeti za komercijalizaciju objekta te omogućuje rast poslovnih prihoda”. Novac je uložen i u rekonstrukciju prostora za vaganje u tvornici krutih lijekova Belupa, čime se osigurava kontinuitet poslovanja.

No, posebno je zanimljivo novo ulaganje u Podravkinu tvornicu za preradu povrća Kalnik u Varaždinu. Tamo je preseljena cijela nova linija Tetra Pak iz Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, što bi trebalo “rezultirati konsolidacijom proizvodnje prerađevina na bazi povrća”.

RADNICIMA PONUĐEN VARAŽDIN

Tim je riječima Podravka, de facto, priznala kako će svi kapaciteti za preradu povrća biti na jednome mjestu – varaždinskoj tvornici Kalnik u koju je proteklih godina u energetsku učinkovitost, nove linije, zdence s vodom i sigurnost uloženo više stotina milijuna kuna.

Još u proljeće demontirana je i premještena u Varaždin nova Tetra Pak A3 Flex proizvodna linija za rajčicu, a oko 30 radnika dobilo je ponudu da radi u varaždinskom Kalniku. Zanimljivo, u umašku je tvornicu bila instalirana tek prije tri godine, što je opet otvorilo spekulacije da Podravka gasi tvornicu u Umagu.

Radnici neslužbeno pričaju kako se ove godine rajčica vjerojatno zadnji put prerađivala u pogonu u Umagu. Od iduće godine, strahuju, sve će se preseliti u Varaždin. Inače, riječ je o jedinoj tvornici za preradu rajčice koja je počela s radom još 1911. godine. Dakle, prije 110 godina.

Gradsko vijeće još je ranije zonu u kojoj je Podravkina tvornica za preradu rajčice – koja je usred Umaga, uz more – urbanistički prenamijenila u prostor za turističko-hotelsku namjenu. Tamo se mogu graditi stanovi, apartmani, hoteli i rekreativne zone.


Tagovi: KALNIK PODRAVKA RAJčICA TVORNICA UMAG VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO