PADA PROIZVODNJA, RASTE UVOZ

Podravka će u Istri preraditi 11.000 tona rajčice, što je manje nego prošle godine

Objavljeno, 13. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon za preradu rajčice
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon kašnjenja zbog lošeg vremena, počela je berba rajčice u Istri za potrebe Podravkine tvornice u Umagu. Trajat će do deset tjedana, a koprivnička kompanija očekuje oko 11.000 tona za preradu.

Prerađivački kapaciteti svježe rajčice u Tvornici Umag su 300 tona dnevno, a od istarske rajčice godišnje se proizvede blizu 4000 tona passate. Unatoč dugotrajnim kišnim danima, u Podravki kažu da je kvaliteta rajčice iznimna.

Lani je u Podravkinoj tvornici u Umagu prerađeno više od 12.000 tona domaće istarske rajčice koja je posađena na gotovo 180 hektara.

No, proizvodnja rajčice u Hrvatskoj u ozbiljnoj je krizi. Lani je, tako, pala za oko 25 posto u odnosu na godinu ranije. Prošle godine proizvedeno je oko 31.000, a pretprošle oko 41.000 tona.

Zato je uvoz rajčice tijekom prošle godine bio pet posto veći i iznosio je oko 13.400 tona. Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a oko dvije trećine rajčice izvezemo u Sloveniju i Njemačku.

Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, otkrivaju novi podaci Hrvatske gospodarske komore. Lani smo, tako, uvezli 25 tisuća tona više nego tijekom pretprošle godine.


Tagovi: ISTRA PODRAVKA RAJCICA UMAG

NEDAVNO OBJAVLJENO