Podravka će, šuška se, ove godine imati 400 milijuna kuna profita! A plaće?

Objavljeno, 06. studenoga 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Čelnica Podravke Martina Dalić s radnicima kompanije
AUTOR
Robert Mihaljević

Grupa Podravka u prvih devet mjeseci ove godine zapošljavala je u prosjeku oko 6500 ljudi, što je 180 manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupni troškovi zaposlenih u devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 807 milijuna kuna bili su za 0,9 posto veći nego lani. Za neto plaće za 6500 radnika izdvojeno je ukupno 446 milijuna kuna, što daje prosječnu neto plaću od otprilike 7600 kuna.

Po službenim Podravkinim brojkama ispada kako su izdaci za neto plaće veći za 4 posto, a s obzirom da je danas manje radnika, prosječno povećanje neto plaće u cijeloj grupi (Podravka, Belupo, Mirna, Žito, Lagris, Farmavita…) iznosi oko 500 kuna.

Zanimljiv je i podatak da je grupa Podravka zadnjeg dana rujna na računima i u blagajni imala 209,5 milijuna kuna casha (zadnjeg dana prošle godine imali su 33 milijuna kuna). Mjesec ranije imali su čak 300 milijuna kuna casha, ali su u kolovozu za dividendu dioničarima izdvojili 91 milijun kuna.

Sindikat prijeti štrajkom

Najviše su novca iz lanjske dobiti povukli mirovinski fondovi koji drže oko 51 posto vlasništva, čak 48 milijuna kuna. Slijedi država s 23 milijuna i Mesna industrija Braća Pivac s 3 milijuna kuna dividende. Grupa Podravka je lani ostvarila rekordnu neto dobit u iznosu 309 milijuna kuna. 

S obzirom da je dobit već u prvih devet mjeseci ove godine veća za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a u listopadu su prodane vrijedne nekretnine u Ljubljani, procjenuje se kako bi ove godine dobit mogla biti najviša u povijesti te navodno, prema nekim izvorima, dosegnuti 400 milijuna kuna!

Nekretnine u Sloveniji Podravka je, neslužbeno, prodala za oko 220 milijuna kuna. U kompaniji kažu kako je tom prodajom ostvaren prihod iznad knjigovodstvene vrijednosti nekretnina, što znači da je na tom poslu ostvarena dobit. Kolika točno, doznat će se iz financijskog izvještaja za ovu godinu.

U tom ozračuju, međutim, traje spor između sindikata i uprave oko povećanja plaća radnicima, odnosno izmjena kolektivnog ugovora. Pregovori su prekinuti i očekuje se postupak mirenja. Sinidikati ne isključuju ni štrajk kao mogući oblik pritiska na menadžment.


Tagovi: DOBIT PLAćE PODRAVKA PROFIT RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO