RAST CIJENE STRATEŠKE SIROVINE

Podravka će otkupiti 25% više pšenice nego lani, i to sve s domaćih polja

Objavljeno, 23. kolovoza 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Otkup pšenice u Podravki
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijena pšenice u samo mjesec dana od žetve skočila je za više od 60 posto, pa nam se uskoro sprema već treći val poskupljenja brašna i kruha te drugih pekarskih proizvoda.

U toj branši ne pamte takav nagli skok cijene cijena kilograma pšenice – s oko 1,30 na više od 2 kune. Oni koji pšenicu imaju pohranjenu u silosima mogli bi zaraditi lijep novac.

Premium klasu veliki otkupljivači plaćali su nakon žetve između 1,30 i 1,40 kuna. Danas je cijena na mnogim europskim tržištima premašila 2 kune, pa nije teško izračunati koliko mogu zaraditi oni koju pšenicu kupuju da bi je preprodali.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, sredinom kolovoza cijena standardne merkantilne pšenice u Hrvatskoj prodavala se i za 1,54 kune, što je oko 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Analitičari predviđaju kako će ta cijena rasti pod pritiskom rasta na EU tržištima.

Podravka ove godine planira otkupiti preko 40.000 tona pšenice, dok je prošle godine otkupila oko 32.000 tona, i to sve s hrvatskih polja. To je čak 25 posto više nego godinu prije. Lani je Podravkina tvrtka Žito iz Ljubljane otkupila oko 40.000 tona pšenice, najveći dio na slovenskom tržištu, a preostali u susjednim EU zemljama.

Rast cijena ulaznih sirovina u prehrambenoj se industriji osjetio i tijekom prošle godine. Cijena sušenog povrća, primjerice, u Europi je naglo porasla zbog pandemije i visokih ulaznih troškova te sve veće potražnje. To je na svojoj koži osjetila i Podravka, najveći uvoznik sušenog povrća u Hrvatskoj.

Prema službenim financijskim izvještajima, lani je zbog nepovoljnih kretanja cijena sirovine bruto dobit Podravke trpjela negativan efekt od čak 33 milijuna kuna. I to najviše zbog rasta cijene sušenog povrća, otkrivaju u koprivničkoj tvrtki.


Tagovi: CIJENA OTKUP PODRAVKA PšENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO